Вариантът Омикрон оцелява по-дълго върху пластмаса и върху човешката кожа, установиха японски изследователи с лабораторни тестове, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Високата стабилност на вируса в околната среда може да е помогнал на Омикрон да измести Делта като доминиращ вариант и да се разпространи бързо.

Върху пластмасови повърхности оригиналният щам и вариантите Алфа, Бета, Гама и Делта е съответно 56 часа, 191,3 часа, 156,6 часа, 59,3 часа и 114 часа. Омикрон оцеляват съответно 193,5 часа, пишат учените в статия, публикувана от biorxiv, преди да бъде рецензирана от специалисти.

Върху кожа, взета от трупове, продължителността на оцеляване е 8,6 часа за оригиналния щам, 19,6 часа за Алфа, 19,1 часа за Бета, 11 часа за Гама, 16,8 часа за Делта и 21,1 за Омикрон. Всички варианти обаче се инактивират напълно след 15 секунди излагане на алкохолен дезинфектант.

"Затова, пишат специалистите от Медицинския университет в Киото, е крайно препоръчителна практиката за хигиена на ръцете, предложена от Световната здравна организация".