Джипита: Направленията за PCR са без лимит, но не се дават за екскурзия

Родителите на карантинираните заради COVID деца вече имат право на болничен, съобщават от здравното министерство.

На фона на високата омикрон вълна родителят ще може да отсъства от работа с болничен лист дори ако детето не е болно, но е върнато от градина или ясла заради друго заразено дете.

10 031 деца до 14 г. са се заразили за седмица,

показват данните на Единния информационен портал. Това са 16,18% от всички близо 62 хил. нови болни от миналия понеделник.

В разгара на петата вълна към онлайн обучение преминаха големите ученици в 10 общини, включително тези в столицата. Право на месечна помощ имат родителите на тези до 14 години, които не посещават училище заради ограничителните мерки, ако заради това са били принудени да излязат в неплатен отпуск.

Помощта се полага на родител, който не може да работи дистанционно, няма право на платен отпуск и не може да излезе в болнични, обясняват здравните власти.

За семейства с едно дете размерът ѝ е 650 лв. Тези с две или повече деца ще получат 975 лв.

Има обаче и подоходен критерий - до 2925 лв. да е общият доход на семейство с едно дете, а с две деца - до 3900 лв.

Към вчерашна дата под карантина като контактни са 2,99% от учениците и 4,3% от учителите в страната, съобщават от МОН. Заразените ученици са 3,5 на сто, а от учителите 5,18% са с коронавирус.

Освен многото заразени деца се запазва и трендът да е висок делът на положителните проби. В неделя такава бе всяка 4-а, вчера инфектирани са се оказали над 21% при 13 300 теста.

Растат и опашките от желаещи да се тестват. Въпреки че направленията за PCR тест са без лимит и личният лекар може да издаде колкото прецени, не трябва да се прекалява. За това апелират джипитата, които не смогват с всички пациенти.

“Не могат да свършат направленията, защото не са в регулативните стандарти на общопрактикуващите лекари. Лесно е да се издаде талон за PCR, лекарят не се съобразява дали ще му свършат, или не”, обяснява зам.-председателят наБЛС д-р Николай Брънзалов. Но подчертава, че направлението се издава по преценка на лекаря, а не на пациента.

Георги Миндов
Георги Миндов
Трябва да има поне 2 от симптомите

на вируса”, уточни председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София д-р Георги Миндов.

“Не може някой да реши, че отива на екскурзия в Дубай, където трябва задължителен PCR, и да се обади на личния лекар за талон”, възмущава се Миндов. Оборва твърденията, че щом пациентът е здравноосигурен, има право на направление - по думите му те не важат, ако е здрав.

“Но ако пациентът е посетил кабинета на лекаря си и той е преценил, че трябва да бъде тестван, не му се отказва талон за тест”, категоричен е Брънзалов.

Той апелира хората, които се обаждат по телефона, за да им бъде издадено направление дистанционно, да бъдат по-търпеливи. “Лекарят трябва да спре всяка друга работа и да се отдаде на този пациент, който чака от другата страна на телефона. А този, който е в кабинета, започва да нервничи”, описва ситуацията зам.-шефът на БЛС.