През последните 3 месеца на миналата година здравните инспектори в цялата страна са направили 129 216 проверки на карантинирани. Съставени са 89 333 предписания и 60 акта. Данните са от справка, изготвена от Министерството на здравеопазването по искане на БНТ.

Най-много проверки са направени през ноември миналата година - 48 055. Издадените предписания са 43 015. През ноември са съставени и общо 45 акта за неспазване на карантина.

Областният управител на София се отказа от идеята полиция да подава на РЗИ като контактни , хората които придружават заразени с коронавирус за прием в болница. Аргументите - много от работещите в Столичната РЗИ и СДВР са заразени или карантинирани. От здравното министерство съобщиха за "По света и у нас", че провеждането на епидемиологични проучвания е основната мярка за ограничаване на скритата заболеваемост. Другите възможности са спазването на физическа дистанция, носенето на предпазна маска и честата дезинфекция.

"Не на последно място такава функция – скрининг – изпълнява и изследването с щадящи тестове на децата от 1-и до 12-и клас", уточняват от МЗ.