С идването на „Омикрон“ вниманието и притесненията ни се насочиха към децата.
Новата мутация на коронавируса очевидно по-лесно и по-често ги разболява.

Желанието на родителите да ваксинират децата си в област Стара Загора е много ниско, съобщава Би Ти Ви. Статистиката сочи, че са ваксинирани малко над 30 деца в целия регион. Родители споделят, че не е толкова опасно децата им да прекарат коронавирусна
инфекция, колкото да ги ваксинират, защото не са сигурни в препарата и смятат, че изпитанията му трябва да продължат с години.

Пример от Австрия обаче показва, че децата не прекарват толкова леко коронавирусната инфекция и след нея има тежки последствия за тях.

8-годишната Софи се разболява от коронавирус през февруари миналата година. Все още й е трудно да ходи. Отначало момичето не забелязва нищо, но няколко седмици по-късно идват първите симптоми на т.нар. "дълъг COVID".

„Когато започна, не можех да ходя нормално. Така бях от март до юни. Бях много замаяна. Освен замаяност и главоболие, през септември се появиха мускулни крампи“, разказва Софи. Софи е изпратена в център за рехабилитация в средата на ноември. Терапията й помага отново да ходи, въпреки че често няма сили за упражненията. Болестта се отразява на цялото семейство.

„Нашето ежедневие се промени много. Обикновените неща като ходене на училище, пазаруване, возене в кола са почти невъзможни за нея, защото бързо й става зле. И в най-лошия случай получава спазми“, споделя Сабине, майката на София.

Лечението на дълъг COVID не винаги е лесно, тъй като се знае твърде малко за болестта като цяло. Според лекуващия лекар на Софи е важно терапията да е съобразена с конкретния пациент.
„В международен план все още сме на много ранен етап от изследванията в тази област. Учим се всеки ден и сме в седмичен обмен с национални и международни експерти“, казва д-р Анна-Мария Кавини.

След рехабилитацията семейството на Софи се надява тя да може да тръгне на училище и всички да се върнат към живота си преди болестта.