Някои лекарства за артрит може да намалят ефективността на ваксините срещу Ковид-19, съобщиха ЮПИ и БТА, като се позоват на Фондация "Артрит" в САЩ.
Изследванията са ограничени, но резултатите досега сочат, че лекарства, използвани за лечение на артрит, може да отслабят имунния отговор на иРНК ваксините срещу Ковид-19 на "Пфайзер" и "Модерна", посочват от фондацията.
Малко изследване, проведено сред 133-ма напълно ваксинирани пациенти, които приемат имуносупресивни лекарства, установи, че нивата на антителата им и способността им да неутрализират новия коронавирус са три пъти по-ниски, отколкото при хора, които не приемат такива лекарства.
Резултатите от изследването са публикувани в електронната библиотека MedRxiv, преди да преминат независима оценка.
Няма изследвания и данни за връзката между имуносупресивните препарати и еднодозовата ваксина срещу Ковид-19 на "Джонсън енд Джонсън", казват от фондацията.
"Не всички лекарства, които нашите пациенти приемат, показаха значително въздействие върху реакцията към ваксинацията", каза д-р Дейвид Карп, президент на Американския колеж по ревматология.
"За щастие не сме получили сигнали за безопасността на ваксините срещу Ковид-19 от пациенти с автоимунни и ревматични заболявания, така че не бива да има притеснения от тях за прием на трета доза", каза още той.