Малките деца може да успеят да преодолеят алергиите си към фъстъци, ако бъдат лекувани на достатъчно ранна възраст, съобщават Асошиейтед прес и Франс прес, позовавайки се на резултатите от американско проучване, публикувано в сп. "Лансет".

Изследователите са давали увеличаващи се количества фъстъчен протеин на прах на група малки деца, за да изградят поносимост към фъстъци. След 2,5 години близо три четвърти са могли да понесат еквивалента на 16 фъстъка без алергична реакция. Шест месеца след спиране на лечението една пета все още са имали същата поносимост, предава БТА.

Подходът изглежда работи най-добре при най-малките деца и при тези с по-леки алергии.

Изследването е обхванало 146 деца на възраст между 1 и 3 години.

Резултатите показват, че има "прозорец от възможности" в началото на живота, когато лечението може да има трайно въздействие, отбелязва д-р Стейси Джоунс, съавтор на изследването от университета на Арканзас за медицински услуги. Джоунс обаче отбелязва, че са необходими повече изследвания, за да се определи колко дълго може да продължи ефектът.

Лечение за алергии към фъстъци вече съществува, но е одобрено само за деца на възраст на и над 4 години, а защитата, която осигурява, е при случайно излагане на малки количества фъстъци. Децата все още трябва да избягват да ядат ядки и да разчитат на лекарство за алергични реакции. Използва се и фъстъчен прах, но когато децата преустановят лечението, защитата спира.

Джоунс и колегите й са тествали подобен подход върху по-малки деца, за да видят дали имунната им система може да бъде променена, ако се лекува на по-ранна възраст.

Около 2% от децата в САЩ имат алергии към фъстъци, които могат да причинят тежки реакции и да бъдат източник на постоянно безпокойство за родителите. Някои деца надрастват алергията, но повечето трябва да продължат да избягват фъстъци за цял живот. За да предотвратят развитието на алергии, здравните експерти през последните години окуражават родителите отрано да дават на бебетата храни, съдържащи фъстъци.