50% капацитет на заведенията за хранене и развлечения с намалено работно време, както и ротационен принцип на обучение са новите мерки, които се въвеждат в София от 27 януари.

Областният щаб в София се събра днес на заседание, за да обсъди възможността за въвеждане на допълнителни противоепидемични мерки срещу разпространението на COVID-19.

Вчера, след заседание на Националния пандемичен комитет, стана ясно, че от Столичната РЗИ предлагат временно ограничаване на работата на обектите за хранене и развлечения с до 50% капацитет на посетителите. Друга мярка е и временното ограничаване на работното време на тези обекти до 22.00 ч., при стриктно спазване на изискването за достъп със „зелен сертификат“.

От столичната здравна инспекция предлагат също въвеждане на ротационен принцип на обучение. Предложението е учениците от 5-и, 6-и, 8-и, 9-и и 11-и клас да преминат към онлайн обучение, а в класните стаи до междусрочната ваканция да останат децата от 1-ви до 4-ти клас, както и учениците от 7-и, 10-и и 12-и клас.

Обсъжда се мерките в София да влязат в сила от 26 януари.