След 40 години, прекарани в тишина, майка чу гласовете на децата си за първи път. На 42 г. Сийка Ангелова от Царево отново се учи да говори, да разбира как звучат думите, да разпознава обичайните шумове на ежедневието.

През май миналата година лекари от УНГ-отделението на УМБАЛ Бургас връщат слуха й с кохлеарна имплантация – операция, при която във вътрешното ухо се вгражда специално устройство.

„Видях д-р Даниел Петков по телевизията, когато тука в Бургас са започнали да правят тази операция. Веднага го потърсих , записахме час и дъщеря ми се оперира. Сега сме много, много щастливи, че тя чува“, разказа майката на Сийка – Милка Иванова.

Сийка губи слуха си на 2 години, след прекарана вирусна инфекция. През 80-те години на миналия век възможностите на медицината стигат дотам, че лекарите казват на семейството да се примири – дъщеря им никога няма нито да чува, нито да говори. Записват я в училище за глухи деца в Пловдив. Там се учи да чете, да пише, да чете по устните, за да разбира какво й говорят хората.

Омъжва се млада, ражда три деца, които са напълно здрави. Не чува нито едно от тях -  нито когато плаче, нито когато се смее, затова била постоянно до децата си.

Днес Сийка чува птиците, кучето си, уличното движение, клаксоните на колите, музиката. Чува децата и майка си. Едно от последните неща в живота, което зарадвало баща й, бил фактът, че дъщеря му вече го чува. Починал от Ковид пет месеца след нейната операция. „Много й се радваше и много ни липсва. Благодарни сме на д-р Петков и на д-р Григорова, както и на всички в отделението“, казват Сийка и майка й.

Кохлеарната имплантация е скъпоструваща процедура – цената на апарата е около 30 000 лева, но в УМБАЛ Бургас се извършва по Здравна каса, която поема стойността му. В момента заради спирането на плановите операции се съставя листа на чакащите. В нея може да се запише всеки, който желае, за да установи дали тази процедура е подходяща за него, обясняват от УМБАЛ Бургас.