- На този фон общинските болници в Пловдив изпитват остра нужда от специалисти

- Предлагаме добри възнаграждения, но не можем да намерим, казват управителите на "Св. Мина" и "Св. Пантелеймон"

Време е здравните шефове в Пловдив да си дадат сметка, че губят специалисти!

Така изявени пловдивски лекари коментираха състоянието на здравеопазването във втория град. Макар той да се слави с престижен Медицински университет и голям брой болници, вече се усеща отлив.

Наскоро опитен гастроентеролог и негови колеги кардиолози се изнесоха от Пловдив в Бургас, привлечени от ултрамодерна апаратура и още по-добри заплати. Казват, че тук няма такава медицинска техника, с каквато разполага морският град. По думите им Бургас е привлякъл много добри лекари и от София, които са се преместили със семействата си, а децата им биват записвани с предимство в най-добрите детски градини и училища.

"Отношението към нас е коренно различно спрямо това, което беше в Пловдив. Наистина ценят знанията и професионализма ни, които можехме да упражняваме в родния ни град, но уви, той не ни задържа", казват с тъга лекарите. Възнагражденията, които Бургас им е предложил, са толкова добри, че са си наели луксозни жилища в центъра, а болницата им покрива наемите. "Въпрос на политика", допълват медиците, които са малко над 40-годишни, с натрупан вече доста опит и солидни знания. А като прибавим и факта, че са в най-трудоспособната възраст, наистина загубата им за пловдивското здравеопазване е сериозна.

Докато градът на тепетата губи изявени лекари, специализирали във ВМА при най-добрите, на този фон двете общински болници - МБАЛ "Свети Мина" и "Свети Пантелеймон", изпитват изпитват остър недостиг на медици. Липсата на специалисти е факт от години, но COVID пандемията още повече задълбочила кризата.

"Най най-сериозен е проблемът с детското отделение. Нуждаем се от минимум двама педиатри, както и от медицински сестри", заяви управителят на "Свети Мина" проф. Петър Петров. Той призна, че такива специалисти се намират трудно, тъй като има сериозен дефицит не само в Пловдив, но и в страната.

Проф. Петър Петров.
Проф. Петър Петров.

Ръководството на МБАЛ "Свети Мина" си постави амбициозната цел да обнови детското отделение, за което са необходими 100 000 лева. На благотворителен бал вече са събрани над 11 000 лева, които обаче са крайно недостатъчни и кампанията продължава.

Ремонтите ще се правят на етапи в зависимост от събраните средства.

В МБАЛ "Свети Мина" се нуждаят крещящо и от  гастроентеролог и ендокринолог. Сериозен е недостигът и на сестри. Разчита са на пенсионерки, но ако в един момент решат да си тръгнат, положението става сериозно.

В другата общинска болница - МБАЛ "Свети Пантелеймон", най-остро се нуждаят от анестезиолози.

Д-р Констатнтин Сапунджиев.
Д-р Констатнтин Сапунджиев.

"Търсим спешно такива специалисти, но недостигът им е много сериозен", каза управителят на общинската болница д-р Константин Сапунджиев. Той добави, че в здравното заведение има както навсякъде хроничен недостиг на медицински сестри и санитарки.

Ръководствата и на двете болници обещават добри условия на млади специалисти, но се сблъскват със сериозната конкуренция на останалите държавни и частните болници в града. МБАЛ "Свети Пантелеймон".

МБАЛ "Свети Пантелеймон".