Кожните заболявания се влошават след прекаран COVID-19, обясни д-р Мая Миланова, началник на Отделението по кожно-венерически заболявания към МБАЛ "Д-р Иван Селимински" в Сливен, пред БТА. Обострят се псориазисът, акнето, невродермитите, атопичният дерматит, себорейният дерматит и др. Освен намаления имунитет от инфекцията, важен фактор е стресът, много от кожните болести са психосоматични.

Влошава се състоянието на кожата, но се появяват и други заболявания, посочи специалистът. Увеличили са се пациентите с косопад и херпес зостер.

Освен ваксинирането, като превенция срещу коронавирусната инфекция и, респективно, срещу обострянето на кожните заболявания, лекарите препоръчват за по-силен имунитет подходяща храна, движение и спорт.

В сливенското кожно отделение разполагат с апаратура за Селективна ултравиолетова терапия (СУТ) с UV-B лъчи. Терапията оказва благоприятно влияние на целия организъм, повишава защитните сили, намалява нивото на холестерола, регулира нарушения баланс на минералните вещества.

Д-р Миланова призова пациентите да избягват самолечение и да потърсят специалист. Сред куриозните случаи в практиката си тя посочи пациенти, които са се "лекували" с машинно масло, чесън, люти чушки и дори син камък.