Специалисти от японския университет "Кейо" извършиха първата в света операция за лечение на травми на гръбначния стълб с индуцирани стволови клетки в рамките на клинични изследвания, съобщи агенция Киодо, цитирана от АФП.

През декември миналата година на четирима пациенти с травми на гръбначния стълб са присадени нервни клетки от индуцирани стволови клетки. Рехабилитацията на пациентите протича добре и ще бъдат под наблюдение на лекарите година.

Японските специалисти посочват, че за редовното извършване на подобни операции е нужно да се събират и анализират данни поне още 3 до 5 години.

През 2012 г. японският учен Шиня Яманака бе удостоен с Нобеловата награда за физиология и медицина за изследванията си в областта на индуцираните стволови клетки и оттогава интересът към тази област се увеличи.

Регенеративната медицина стана едно от приоритетните направления в развитието на науката. Индуцираните стволови клетки (iPS) при определено химическо въздействие се превръщат във всякакъв вид клетки, което на теория позволява от тях да се развият тъкани на различни органи.