Давид Сасоли съобщаваше новините на италианците, преди да премине в политиката

Давид Сасоли, бивш италиански тв водещ, който успешно трансформира журналистическата си кариера в политическа и дори стана председател на Европейския парламент, почина във вторник в болница в Авиано, Италия, съобщи изданието “Политико”. Той беше на 65 г. и си отиде дни преди края на мандата си като председател на 705-членния парламент, който трябва да избере неговия наследник в Страсбург следващата седмица.

Смъртта му идва седмици след като беше приет в болница заради усложнения, свързани с имунната му система. Новината за хоспитализирането му в онкологичния център на Авиано беше съобщена едва в понеделник. Преди 6 месеца Сасоли изкара тежка пневмония вследствие на легионелоза (известна още като легионерска болест - остра бактериална инфекция, която може да доведе до редица животозастрашаващи усложнения). Приживе шефът на ЕП разсея слуховете за здравето си, като обясни, че заболяването му не е било свързано нито с COVID, нито с ваксините срещу него.

“Пневмонията е грозен звяр, важното е да се избегне повтарянето ѝ и възстановяването трябва да е адекватно”, каза Сасоли през септември.

Бившият телевизионен водещ на новини стана президент на ЕП през юли 2019 г. Той беше

вторият италианец

на този пост след

Антонио Таяни

Тази роля се счита за една от най-важните длъжности на блока и включва председателство на сесиите и надзор на дейността на парламента. Сасоли прекара голяма част от своя мандат от две години и половина, управлявайки парламента през изключително трудната пандемия от коронавирус, която на практика затвори сградите на ЕС в Брюксел и Страсбург. Той помогна и за одобряването на дългосрочния бюджет на съюза, проправяйки пътя за създаването на историческия пакет от 1,8 трилиона евро за възстановяване.

В Италия още помнят как Давид Мария Сасоли им съобщаваше новините от централните емисии на “РАИ Уно” по държавната телевизия. До днес той остава едно от емблематичните лица на РАИ.

Италианецът е роден на 30 май 1956 г. във Флоренция, но животът му минава между Рим и Брюксел. Баща му Доменико е журналист и християндемократ, но близо до левицата в града на Медичите. Именно там прави първите си стъпки като партиен активист и Давид.

В тийнейджърските си години Сасоли работи в малки информационни агенции и вестници, след което преминава към римската редакция на всекидневника “Ил Джорно”. След това прави своя пробив в журналистиката и започва кариера в националната телевизия, която го прави много популярен.

През 2009 г. оставя медиите, за да се посвети на политиката. В нея той беше привлечен от бившия кмет на Рим Валтер Велтрони, който е първият лидер на италианската лявоцентристка Демократическа партия, основана през 2007 г., към която Сасоли се присъединява.

Кандидатира се на европейските избори с Демократическата партия и

още от първия

път е избран с

400 хил. гласа

После оглавява делегацията на партията в ЕП. През 2013 г. решава пак да се върне в Италия, кандидатирайки се за кмет на Рим. Преди да направи това обаче, е необходимо да спечели първичните избори в партията си, но не успява. Става втори след Иняцио Марино, бъдещия кмет.

След три мандата между Брюксел и Страсбург Сасоли се превръща в един от най-добрите експерти по европейска политика. През 2014-2019 г. е зам.-председател на Европарламента, като се занимава най-вече със сферата на транспорта.

Още в първата си реч като шеф на ЕП през 2019 г. той обявява и приоритетите си – политика, насочена срещу климатичните промени, в близост до гражданите и техните нужди, най-вече на младото поколение, подсилване на парламентарната демокрация.

По време на пандемията Сасоли се ангажира Европейският парламент да остане отворен и работещ. Така още през март 2020 г. въвежда дистанционното провеждане на парламентарни дебати, което на практика се прави за пръв път в света.

Сасоли се

запознава със

съпругата си

Алесандра още на

ученическия чин

Тя е експерт по история на изкуството. Двамата имат син и дъщеря - Джулио и Ливия.

Открай време Сасоли е пристрастен към класическата музика, към римската история и към градинарството, по подобие на своя политически опонент Силвио Берлускони. “Моята овощна градина е в селската ми къща в Сутри, до Рим. Моето е антивариант на градинарството на Берлускони. Аз сея и отглеждам растения. Той ги купува и толкова”, казва Сасоли в интервю.

Мнозина ще запомнят шефа на Европарламента и като запален фен на “Фиорентина”.

Редица световни лидери изказаха съболезнования за смъртта на Сасоли. “Давид Сасоли беше състрадателен журналист, забележителен председател на Европейския парламент и най-вече скъп приятел. Мислите ми са със семейството му. Почивай в мир, скъпи Давид!”, написа Урсула фон дер Лайен.  Сасоли заедно с шефката на ЕК Урсула фон дер Лайен във Франция.

СНИМКИ: РОЙТЕРС

Сасоли заедно с шефката на ЕК Урсула фон дер Лайен във Франция. СНИМКИ: РОЙТЕРС

Българският премиер Кирил Петков също изрази своите съболезнования и обяви, че Европа е загубила изключителна личност.

“С авторитета си като председател на Европейския парламент Давид Сасоли беше пример и вдъхновение за всички, които работим за силен и проспериращ ЕС”, отбеляза Петков.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пък сподели снимка в социалните мрежи с Давид Сасоли и написа: “Загубихме голям приятел и лидер в лицето на председателя на Европейския парламент Давид Сасоли. Съболезнования на семейството и близките.”