Най-напред имайте предвид, че трябва да купувате сурови овесени ядки и да ги миете преди ползване, за да премахнете всякакви отпадъци в тях. Не се хвърляйте на иначе вкусните купешки мюслита, в които има много захар, оцветители и други съставки, недопустими за един здравословен режим на хранене.

Овесените ядки, които се киснат през нощта, преди да си консумират, са от доста време тренд в здравословното хранене по целия свят. От боливудски знаменитости до блогъри за храна, всички се кълнат в полезността на скромната си купа с овесени ядки. Всеки ги гарнира според вкусовете си - с плодове, други ядки и зърнени култури, кокосови стърготини, мед, кленов сироп, какао, канела и какво ли още не.

Ползите за здравето от овесените ядки са дълго коментирани и широко известни. Но те, както и другите ядки, и бобовите храни, и повечето семена са трудни за храносмилане, защото съдържат фитинова киселина, ензимни инхибитори и неразградени протеини, които дразнят лигавицата на червата. Този проблем се елиминира при накисването им за през нощта.

Друг аргумент в полза на този начин е, че овесът, който се накисва през нощта, се радва на по-качествено хранително съдържание в сравнение с варените овесени ядки. За разлика от варенето при киснене овесените ядки набъбват и запазват по-голяма част от полезните си съставки.

Съществува и вариант за ферментация на овеса, при който вечерта го слагате в топла вода и разтваряте вътре някакъв стартиращ ферментацията агент. Това може да са няколко лъжици кисело мляко, суроватка от кисело мляко или пробиотици, разтворени във водата. Оставяте ядките на стайна температура и захлупени, за да не се цапат, и консумирате на сутринта, гарнирани по ваш вкус и желание.

Най-сполучливите начини да готвим с повече овесени ядки