Етеричното масло от цитруса помага при стрес,

умора, тънка коса, акне, белези и целулит

През зимата навсякъде ухае на мандарини и портокали. Тези плодове са символ на коледните празници и настъпващата нова година. Мандарините, освен че са вкусни и служат като ароматизатор за цялата къща, са и много полезни в грижата за мека, гладка кожа. Може да използвате цитрусите в козметиката и да си направите маска за коса, лице или скраб за тяло. Подготовката е лесна и бърза, а освен че получените продукти са ефикасни, и ухаят много приятно върху кожата.

Корите на мандарината са използвани най-вече за ароматизатори. Те могат да се поставят навсякъде и ухаят в продължение на дни. Но освен за ароматерапия, може да ги ползвате и за направата на мандаринов тоник за лице. Обелете една мандарина и залейте корите с кипяща вода. Оставете така за около 30 минути и след това отцедете водата през марля. Така ще премахнете малките парченца от вътрешната страна на кората. С получения цитрусов тоник обтривайте лицето сутрин и вечер с памучен тампон. Кората на мандарините е наситена с фибри и витамин C и така кожата се освежава и се стягат порите. Но не забравяйте да съхранявате тоника в хладилник за не повече от седмица.

В грижата за лицето може да използвате мандарината и като маска. Изсушете кората на един плод и я смелете в кафемелачка. Тя става на прах, от който използвайте една супена лъжица. Смесете го с 1 ч.л. заквасена сметана и 1 разбит яйчен жълтък. Нанесете сместа върху лицето и оставете да действа за 15-20 минути. Изплакнете с топла вода накрая.

Ако имате мазна кожа, може да използвате една мандарина, 2 с.л. кисело мляко и лимонов сок. Намачкайте сърцевината на плода и я смесете с киселото мляко и няколко капки лимонов сок. Ако нямате кисело мляко, може да използвате един яйчен белтък. Разбъркайте добре, докато се получи хомогенна смес. Нанесете на лицето за 15-20 минути, след което изплакнете с хладка вода. Тази маска помага за стесняване на порите и премахване на мазния блясък по лицето.

А ако кожата ви е суха, мандарините отново ще помогнат. Направете си маска с ексфолиращ ефект, която ще премахне мъртвия слой кожа и ще я направи по-гладка и сияйна. Нарежете на много ситно или настържете една обелена мандарина. Към нея добавете 1 ч.л. сметана и 1 с.л. овесени ядки или ечемик. Предварително обаче ги смелете в блендер. Разбъркайте сместа добре. Нанесете върху лицето с леки масажиращи движения, за да ексфолирате кожата. Изчакайте 15 минути и свалете с кърпа или тампон. Накрая измийте с топла вода.

Може да използвате етеричното масло от мандарина, което има чудесни енергизиращи свойства, действа добре при стрес и умора, подобрява съня и успокоява нервната система. Направете си релаксираща вана с 5-6 капки масло от мандарина. Смесете с морска сол или сода. Разбъркайте добре в топлата вода.

Маслото помага и при акне, стрии и белези и целулит. Маслото не дразни кожата, има способността да предотвратява инфекции на раздразнена кожа. Също така увеличава еластичността ѝ. Може да нанасяте маслото директно върху белези и засегнати участъци по кожата с леки масажни движения.

Мандариненото масло прави косата по-еластична и бляскава. То укрепва косъма и премахва пърхота, Може да го използвате например като разредите 3 капки етерично масло от мандарина с 3 с. л. масло от жожоба или от сладък бадем. Нанесете върху косата и измийте след няколко минути. А може и да го добавите в други продукти за коса.