Балансирайте амбициите да организирате Коледа като от филм, насладете се на вашия празник

Вярно е, емоциите са заразни. Афористичният прочит е, че е по-лесно да хванеш стрес от емоция, отколкото да настинеш, но как става и всеки ли е възприемчив?

Присъствието на човек под напрежение може да бъде достатъчно, за да накара собствените ни тела да отделят хормона на стреса кортизол. Това е заключение от общ проект на Института за когнитивни и мозъчни науки “Макс Планк” и Техническия университет в Дрезден.

Според проучване на “инфекционисти” от университетите в Оксфорд и Бирмингам

лошото

настроение

е по-заразно

Американски клинични психолози го сравниха с емоционално инфектиране. Подобни проучвания на Харвардския и на Чикагския университет намират обратна зависимост.

За да станат посланията от медицинските журнали още по-оплетени: лошо настроение може да намали съчувствието ни към чуждото страдание и да пресече желанието ни да го облекчим. И още: когато киселото ни настроение се предаде на околните, това обикновено

повлиява

отрицателно

на тяхната

готовност да

ни съчувстват

Омагьосан кръг.

Но независимо от разликите в детайла учените са категорични, че емоциите са прилепчиви като вирусите. Това знание ни дава избор как да моделираме коледния дух в дома си. Не става дума просто за настроение. Според анализ на мегаданни на Американската сърдечна асоциация в дните

около Коледа

и през януари

инфарктите

са повече

от което и да е било друго време.

Само една причина не може да обясни “празничния сърдечен удар”, има различни теории. Стресът обаче винаги е част от обяснението. Участват и различни комбинации на фактори: студеното време, което вдига кръвното и увеличава настинките и грипа; преяждането; обездвижването; алкохолът; а в последните 2 г. и инфекциите от коронавируса и тревожността, която COVID поражда.

Водещо за намаляването на риска за сърцето от коледно-новогодишния стрес е да сме отворени за положителните емоции край нас. И да не се поддаваме на негативни чувства, за да не заразим с тях обичаните хора.

Мислите си: Да, да! Лесно е да се каже. Мисията все пак е възможна. Щом други успяват - можем и ние.

На първо място в съветите на кардиолозите е да балансираме амбиции и възможности.

Кажете “не”!

Посрещането на Коледа не е на кастинг за роля на супергерой и никой не очаква да бъдете. Нито трябва да ви пука дали ще съберете лайковете на познати и непознати под снимките от коледната вечер. Стремежът да надскочите представите за идеално празненство от филмите и социалните мрежи може да ви отрови прекарването. Нереалистичните сценарии причиняват изтощение, напрежение, гняв, лошо настроение и натоварване на сърцето. Съкратете списъка със задачи и ястия за празника, кажете навреме “не” на собствените си свръхамбиции или на желанията на близките си тържеството да е най-най. Спокойствието, почивката, хубавото настроение и неговата сила да се предава на хората около вас ще осигурят истинското най-най.

Отделяйте

време за себе си

Повечето хора пренебрегват здравето си по време на празниците. Не забравяйте да си взимате лекарствата и да спазвате препоръките на лекаря си. Ако смятате, че нещо не е наред, не го отдавайте на стреса. От загриженост да не притесните близките си може да пропуснете да потърсите медицинска помощ. Много хора бъркат инфаркта с паникатака. По-добре е излишен преглед, отколкото пропуснат преглед. Дори на Коледа. Даже да сте на път.

Ставайте без

аларма сутрин

Това е доказано условие да сте в добро настроение. Както и да укрепите имунната си система - тя е защитата ни не само от вируси, бактерии, гъбички, рак, но и от атаката на стреса. Не прекалявайте с яденето, алкохола, лежането пред телевизора. И с екстремните забавления, особено на открито в студа.

Отложете

съдбовните

решения,

които не изискват спешност. Със сигурност ще мислите по-трезво, когато отмине суетнята.

Не е времето за основно “почистване” на живота ви от грешните хора и ангажименти. Добавянето на стреса от това дали не грешите, късайки с партньора или зачертавайки кариерата си, за да започнете на чисто, ще ви отрови празника и настроението на хората край вас. Пък и важните решения са по-успешни, когато са направени с разума, извън приповдигнатата атмосфера на Рождество.

Празниците са възможно най-неподходящото време за вглъбяването в съдбовни решения. СНИМКИ: ДАК
Празниците са възможно най-неподходящото време за вглъбяването в съдбовни решения. СНИМКИ: ДАК