Европейската агенция по лекарствата (EMA) обяви в понеделник, че е одобрила ваксината срещу Covid19, разработена от американската компания Novavax, за хора над 18 -годишна възраст.

Тя ще е петата ваксина, одобрена за приложение в Европейския съюз, след тези на Pfizer, Moderna, AstraZeneca и Johnson & Johnson. Одобрението и идва на фона на бързо увеличаващия се брой случаи на новия вариант на коронавируса Омикрон.

Ваксината на Novavax ще се прилага под името Nuvaxovid.

"След задълбочена оценка комитетът на EMA за лекарствени продукти в хуманната медицина (CHMP) заключи с консенсус, че данните за ваксината са надеждни и отговарят на критериите на ЕС за ефикасност, безопасност и качество", посочва агенцията.

Резултати от две основни клинични проучвания установиха, че Nuvaxovid е ефективна за предотвратяване на Covid-19 при хора на възраст над 18 години. В проучванията са участвали общо над 45 000 души. В първото, проведено в Мексико и САЩ, е установено намаление на симптоматичните случаи на инфекцията с 90.4% от 7 дни след втората доза при хора, приемали Nuvaxovid (14 случая от 17 312 души) в сравнение с хората, получавали плацебо (63 от 8 140 души). Това прави 90.4% ефикасност на ваксината в това проучване.

Второто проучване е проведено в Обединеното кралство и показва ефикасност на ваксината е 89.7%.

Взети заедно, резултатите от двете проучвания показват ефикасност на ваксината срещу Nuvaxovid от около 90%. Оригиналният щам на SARS-CoV-2 и някои опасни варианти като Алфа и Бета бяха най-често срещаните вирусни щамове, циркулиращи по време на проучванията, посочва EMA.

Засега са ограничени данните за ефикасността на Nuvaxovid срещу други опасни варианти, включително Омикрон.

Нежеланите реакции са били леки или умерени и отшумяват в рамките на няколко дни след ваксинацията. Най-честите са чувствителност или болка на мястото на инжектиране, умора, мускулна болка, главоболие, общо неразположение, болки в ставите и гадене или повръщане.