Ефективността на две дози от ваксината срещу коронавирус от "Пфайзър" за деца от 2 до 5 години е по-ниска от очакваната, планира се трета доза за тази възрастова група, според съобщение за пресата на компанията, цитирано от РИА Новости.

Според изявлението компанията са провели анализ на имуногенността, след като са дали на пациенти от различни възрастови групи втора доза от препарата.

"В сравнение с популацията на възраст от 16 до 25 години, която показа висока ефикасност, не по-малка ефикасност се наблюдава за групата от 6-24 месеца, но не и за групата от 2-5 години в този анализ", се казва в изявлението, предаде "Фокус".

Тествани са три микрограма от препарата за деца под 5-годишна възраст - една десета от дозата за възрастни.

„Решението да се проучи употребата на трета доза от 3 микрограма за деца на възраст от 6 месеца до 5 години отразява ангажимента на компаниите да изберат внимателно правилната доза, за да максимизират профила на безопасност“, се казва в изявлението.

В случай на успешни изпитания компаниите планират да кандидатстват за спешна употреба на ваксината в тази възрастова група през първата половина на 2022 г.

Американският медицински регулатор през ноември официално одобри използването на ваксината срещу коронавирус на "Пфайзър" за деца на възраст 5-11 години.