Египетските власти обявиха, че са засекли първите три случая на Омикрон, съобщи в. "Ал Ахрам", цитиран от БТА. Новият силно заразен коронавирусен вариант е открит при трима египетски граждани, които са пристигнали от чужбина на международното летище в Кайро.

Двама от тях са без симптоми, а третият има леки прояви на КОВИД-19. Омикрон е бил засечен в четвъртък при геномното секвениране на проби от 26-тима души, дали положителен резултат при тестването им на летището. Всички са настанени в изолационна болница в столицата.
Говорителят на министерството на здравеопазването Хосам Абдел Гафар заяви, че носителите на Омикрон са пристигнали от една от държавите, където новият вариант вече е засечен, без да уточнява коя точно е тази държава. От ведомството подчертаха, че са взети необходимите предпазни мерки, включително проследяване на всички хора, които са били в контакт със заразените. До момента не са открити други случаи на Омикрон.
На въздушните, морските и сухопътните граници Египет изисква ваксинационен сертификат или отрицателен Пи Си Ар тест. При липса на едно от двете пътниците биват тествани при пристигането си. Ако резултатът е положителен, египетските граждани се настаняват в определени за ковид пациенти болници за тяхна сметка, а чужденците не биват допускани на територията на страната.
В четвъртък кабинетът одобри прилагането на подсилваща доза за ваксинираните преди повече от шест месеца. Предвижда се до 30 юни 2022 година да бъдат осигурени 23 милиона бустерни дози.
Общо 373 509 са официално регистрираните случаи на КОВИД-19 в Египет от началото на пандемията. Броят на смъртните случаи е 21 277.