За разлика от храните съветите за добавки да се обсъждат с лекар

Възрастта е най-отгоре в списъка на рисковите фактори за рак на простатата. Преди навършването на 45-50 г. почти не се установява злокачествен тумор в жлезата. Изключения може да се подозират при фамилно предразположение, но дори и тогава вероятността расте с годините. При съмнение за генетичен фактор профилактичните прегледи трябва да започнат на около 40 г.

Мъжете с бащи,

дядовци и братя

с рак на

простатата

имат 2 до 6 пъти

повишен риск

Колкото повече са боледувалите близки роднини в семейството, толкова повече се увеличава опасността.

Индивидуалният риск обаче не е аритметично действие, сбор от независещи от мъжа фактори. Намесват се влиянието на навиците и начинът на живот. С промени към по-здравословно поведение рискът се ограничава. Например по-малкото случаи на рак на простатата в азиатските страни може да се дължи на традиционния начин на хранене - по-малко месо и особено колбаси, много риба и по-малко мазнини, повече плодове и зеленчуци, отколкото в типичното западно хранене. Изследванията се опират и на сравнения: азиатците, които емигргират и възприемат западните хранителни навици, след време се оказват с подобен висок риск от рак на простатата като местните мъже. Същата връзка може да бъде доказана и в проучвания за злокачествените тумори на гърдата.

Отчита се влияние и на други диетични фактори. Някои изследвания откриват защитна роля върху простатата от фитоестрогените в храните, които съдържат много ликопен. Доматите например, особено в концентриран вид като сосове и пюре. Фитоестрогените са растителни вещества, подобни на женския полов хормон естроген.

Освен в домати

много ликопен

се съдържа в

червени чушки,

червено зеле,

райска ябълка,

грейпфрут, диня

и др. В края на миналия и началото на нашия век се допускаше защитна роля и от добавки с витамин Е и селен, но големи проучвания не потвърдиха хипотезата. В американското рандомизирано контролирано клинично проучване SELECT с големи дози (400 IU/ден) витамин Е за продължителен период от време дори беше отчетен обратен ефект. Мъжете в SELECT, които са приемали както витамин Е, така и селен, не са имали статистически значимо увеличение на риска от рак на простатата, но не се отчита и намален риск. Изследователите не знаят причините. Така че темата остава с повече въпроси, отколкото отговори.

Във всички случаи преди започване на какъвто и да е курс с добавки е задължително да се обсъди с лекар. Хората извън медицината нямаме достатъчно знания и компетентност за правилно решение. Недоказана профилактика на своя глава е толкова рискова, колкото и самолечение.

Със сигурност се постига защита и от рак на простатата чрез избягване на общите рискове за здравето. Водещите са тютюн, прекаляване с алкохол, обездвижване, затлъстяване, чести и нелекувани инфекции, понижен имунитет.

При рака на простатата хормонът тестостерон има двулика роля. На първо място е задължителен за функционирането на простатата, от друга страна, по някакъв начин позволява на раковите клетки да се развиват в жлезата. Как точно улеснява туморогенезата, не е напълно изяснено. Но изследователите смятат, че

ракът на простатата

не може да се

развие без

тестостерон

Доказателство, което дава за пример германският експерт д-р Франк Шифелбай, е, че при мъжете, загубили тестисите си преди или веднага след пубертета например, този вид рак се среща изключително рядко, смята се за казуистика.