Кошмарното главоболие го мъчело над 20 дни в месеца, изчезнало за 12 седмици

Лекари в САЩ призовават да започнат сериозни изследвания на връзката хронична мигрена - хранене, след като пациент, страдал от ужасна мигрена повече от десетилетие, се е излекувал напълно с консумация на зеленолистни зеленчуци, съобщава британският в. “Гардиън”.

67-годишният американец страдал дълго от непоносимо главоболие. В продължение на 13 години фотографът опитвал какво ли не – от болкоуспокояващи лекарства до избягване на определени храни, йога, медитация. Напразно. Мигрената го мъчела по 72 часа 18 до 24 пъти в месеца, придружена с повръщане, виене на свят, непоносимост към светлина и шум.

“Повечето време или навлизах в цикъл на мъчително главоболие, или излизах от такъв. Ако пропуснех да взема хапче

първите 15-30

минути от

кризата, болките

ставаха

нетърпими

– 12 от 10-степенна скала. Лежах в леглото, свит на кравай, съсипан и отчаян. Бях на път да изгубя работата си”, разказва мъжът, пожелал да не разкриват името му.

Той твърди, че предписана му от лекар диета, богата на зеленчуци с тъмнозелени листа от рода на зеле кейл, спанак, кресон, мента, листа от цвекло, го е излекувало изцяло само за три месеца. Резултатите от терапията са публикувани в авторитетното медицинско издание BMJ Case.

Пациентът започнал да се храни поновому, когато бил 60-годишен. И вече 7 години от мигрената няма и следа, уверява той.

Лекарите, които коментират неговия случай в списанието, отдават изцелението на високите нива на антивъзпалителни и антиоксидантни съставки в зеленчуците с тъмнозелени листа.

“Като знаем ролята на причиняващите възпаления и окисляване продукти за отключване на мигрена, смятаме, че успешната терапия е резултат от повишената консумация на растителни съединения фитонутриенти”, казват от лекарския екип.

Два месеца след новия начин на хранене главоболието на американеца спаднало до само веднъж седмично, а след още месец изчезнало изцяло.

Мигрената обикновено е умерена до силна пронизваща болка в една част от главата. Тя е състояние, което

покосява над 1

млрд. души по

света, сред които

1 на 5 жени и

1 на 15 мъже

и обикновено започва на зряла възраст. Има няколко типа мигрена. Някои от тях като мигрена с аура имат предупредителни сигнали като светкавици, точки, ивици или “звезди” пред очите. Част от страдащите получават пристъпи няколко пъти в седмицата, други – веднъж на няколко години. Здравните специалисти съветват да посетите лекар, ако кризите са над 5 дни в месеца.

Точната причина за болестта не е установена, но се смята, че се дължи на временна промяна в химикалите, нервите и кръвоносните съдове в мозъка.

Някои пациенти са установили за себе си, че я отключват определени храни, питиета или стрес. Според много специалисти мигрената не се лекува с хапчета, но промяната в начина на живот може да намали симптомите и честотата на атаките.

Излекувалият се американец казва, че новото хранене е променило живота му. “Дори не мога да си спомня кога за последно имах главоболие. Вече не съм пленник на собственото си тяло”, добавя той.

Диетата му включва 150 грама сурови или сготвени зеленчуци с тъмнозелени листа всеки ден, много плодове, овесени ядки. Пие по 1 литър смути от същите зарзавати дневно. Ограничил е консумацията на пълнозърнени храни, мазнини, животински протеин като млечни продукти и червено месо.

Избягва

скорбялните

зеленчуци като

царевица, тиква,

грах, пащърнак,

картофи

и др. Набляга на безскорбялните - маруля, аспержи, броколи, карфиол, краставици, спанак, гъби, лук, чушки, домати. Напълно е изоставил лекарствата.

Зеленолистните са гвоздеят в храненето му. Те са важен източник на каротеноиди като бета-каротин – фитонутриенти, които доказано намаляват възпаленията и оксидативния стрес.

Преди да започне диетата, кръвен тест на американеца е доказал, че има нормални нива на бета-каротин – 53. След месец те са скочили на 92, а сега са 150.

Бета-каротинът е

червено-оранжев

антиоксидант с

многобройни

ползи за

здравето

Д-р Дейвид Дунаев от Ню Йорк, изследвал пациента чудо, уверява, че той не е единствен, а диетата е помогнала на няколко други негови пациенти с хронична мигрена. Но според колегата му от британския университет Астън Дуейн Мелър случаят, макар и интересен, не може да бъде приет за решение за всички хора с мигрена. Той добавя, че терапията се нуждае от още сериозни изследвания.