Сливане на “Лозенец” и на детската “Проф. Иван Митев” няма да доведе до нищо добро - ще струва колкото строеж на нова сграда

За 15 години в ЕС можеше да се построят 3 детски болници

- Доц. Горнев, има ли промяна ден след протеста ви пред “Лозенец” и срещнахте ли се със здравния министър?

- Изложих в министерството позицията, проблемите и вълнението на хората, които спонтанно излязоха на този протест. Ще направя всичко да се намери решение, което да е въз основа на добър анализ. Най-вече за хората, които работят в болницата. Защото те са най-ценното като ресурс.

За съжаление обаче те работят в стрес вече трета година. В края на 2018 г. имаше подобна ситуация, но имаше действащо Народно събрание. Бях там се водеха сериозни дебати, бяха изслушани становища. И въз основа на този огромен дебат и дълго заседание комисията не прие прехвърляне. Едва ли за тези няколко години нещо се е променило. Напротив - нещата са в застой.

Мнението си го изразих и този септември. Механичното сливане на две болници не може да доведе до нищо добро. Напротив - ще се изразходва ресурс, колкото за построяването на нова сграда.

Тя може да е и на територията на болницата. Ние вече 15 г. в ЕС и за това време можеше да построим 3 детски болници. Детската спокойно може да е част от университетската “Лозенец”. Тя предполага най-високо ниво на оборудване и най-добър подбор на кадри. Най-вече тези за интензивни грижи. Там има огромен дефицит. Това може да бъде съчетано и с програма  за присаждания - ние имаме опит. Тук се извършват единствените у нас детски трансплантации. Нека тази дейност да се разшири, да се включат трансплантации на бъбреци. Не е правено от 10 години.

- Трансплантираните пациенти се притесняват, че при евентуално преструктуриране те няма къде да бъдат под наблюдение. Защо?

- Целият този процес изисква огромна организация. Включва преди самата трансплантация, по време на донорската ситуация и самата трансплантация, периодът след нея, специализираните и интензивни грижи, провеждането на специфична терапия, проследяването им в годините, което става под строга програма. Всички тези неща са свързани не само с леглова база и апаратура. Това е един много важендиспансер. Осъществяването на наблюдението след трансплантация, е много важно не само за самото оцеляване на пациентите, но и за качеството им на живот. Напълно са разбираеми тези притеснения както на пациентите, така и на родителите им.

Трансплантационната програма у нас я има, обезпечена е ресурсово и точно в “Лозенец” може да бъде надградена на базата на много тясната връзка със Софийския университет и неговия Медицински факултет. Подобна връзка е повече от нормална в целия цивилизационен свят. Както в Германия, Швейцария, Италия, Франция, всички университетски болници са тясно свързани с най-големите университетски центрове. Ние трябва да ползваме европейски опит и практики, които са утвърдени и за които имаме подкрепа.

Софийският университет и неговият медицински факултет могат и разполагат с тази уникална база, която предлага на студентите много добро качество на медицинско образование.

В нашата болница медицинският университет е разкрил симулационен център, в който да бъдат представени всички видове оперативни интервенции. По този начин студентите са обучавани не само теоретично, но и с много добра висока степен на практическа насоченост. Това нещо трябва да се надгради. На базата на академичната атмосфера да се направи тук и най-доброто - независимо дали ще е национална, или детска болница, която да разполага с всичките удобства и възможности за едно европейско лечение на нашите деца.

По показатели имаме най-лошите резултати в Европа. Трябва да се стремим към най-доброто. Това е приоритет не само за детска болница, но и за цялото детско здравеопазване.

- Значи вие сте “за” построяването на нова болница в двора на “Лозенец”. Но сте против сливането ѝ със специализираната “Проф. Иван Митев”?

- В самата сграда има много по-малко легла, отколкото някои си представят. С броя им по никакъв начин не можем да отговорим на изискванията да се съвместяват две болници.

Още повече съществуващата университетска детска болница е база за обучение на Медицинския университет. Нашата болница е база на Софийския университет. Това са два конкурентни факултета. Ще се стигне и до други проблеми, които са на друго ниво - университетско.

Висшите учебни заведения у нас имат своята автономност. Едно такова механично сливане би нарушило и автономността на СУ. Болницата и голяма част от нея са част от Медицинския факултет. Включително учебни зали, аули, лаборатории, както и автономният център.

- Пред медиите казвате, че е добра новина да се строи болница в двора, а не мол или казино. Имате ли подобни опасения?

- Има достатъчно лоши примери в рамките на София, и то съвсем близо до Южния парк. Там под една или друга форма бяха открити процедури за строежи. Те бяха разгърнати в мащаби, които придобиха огромни размери. Примери като Софияленд има много. Това съвсем не е невъзможно да се случи, нищо че сме 2021 година и 15 години в ЕС.

- Появихае се твърдения, че целта на сливането е да се унищожи “Лозенец” и да се построи нова частна болница "Сърце и мозък" в Казичене?

- Това е огромен проблем на българското здравеопазване, защото в клиничните специалности има дейности и процедури по заболявания, свързани със сърдечносъдовата система и главния мозък. Те са най-скъпоплатени от обществения ресурс, с който разполага здравната каса. Именно по тази причина има голям дисбаланс в това, което се прилага като услуги. Този дисбаланс засега се удържа особено за социалнозначими заболявания извън високоплатените, включително и всички заболявания в детска възраст. Клиничните пътеки са едни от най-ощетените. Така че точно това нещо трябва да се избегне. За да се построи нова болница, трябва да се затвори стара, ако се гледа и се спазва т. нар. здравна карта на София.

- Каква е причината да се затвяря стара, за да се отваря нова болница?

- Трябва да се закрият определени дейности в някоя болница, за да има основание да се открият същите дейности в друга болница.

- Тоест няма място за няколко болници, които вършат едни и същи услуги?

- Най-общо казано, в София няма място за нова болница, защото има много болници. За да се отвори нова частна болница и да изпълнява определени скъпоструващи процедури, да ползва най-много ресурс от Здравната каса, трябва да се затворят същите дейности в някоя друга болница. Така ще има основание за новата. Това най-лесно става в държавните болници. Например в “Пирогов” от 4 клиники по хирургия остана една, в “Александровска” пък от три неврологични клиники вече е една.

Ако това, което иска министър Кацаров, стане факт, няма да стане нищо, само ще се загуби повече време. Ще се унищожат две болници, това ще стане.

- Ако може вие да дадете решение, какво ще е то?

- Моето решение би било да се планират нуждите и да се строи по европейски образец със съдействието на консултанти от Европа. Това може да бъде част от университетска болница “Лозенец”. Би могло да е свързано и да помага и на студенти, и на пациенти.

CV

Завършил е Медицинския университет в София през 1990 г.

През 1996 г. придобива специалност обща хирургия

Специализира жлъчно-чернодробна и панкреатична хирургия, хирургия на панкреас, колоректална хирургия, лапароскопска хирургия в клиники на Александровска болница и Военномедицинска академия

От 2008 г. доц. д-р Горнев оглавява Клиниката по обща хирургия в МБАЛ “Лозенец”

През 2021 г. става директор на болницата