Първият човек в света, който получи ваксина срещу КОВИД-19, 91-годишната британка Маргарет Кийнън, призова днес хората да се ваксинират, една година след нейната инжекция, съобщи БТА, позовавайки се на Ройтерс.
Кийнън каза, че ваксинирането й с първа доза от препарата на Пфайзер/Бионтех на 8 декември 2020 г. е било "най-хубавото нещо, което някога й се е случило".
"Беше прекрасно. Сега не мога да повярвам на това, което се случи по онова време... Толкова съм щастлива, че си поставих ваксината", казва Кийнън в клип, излъчен по повод годишнината. "Насърчавам всички да си поставят ваксината", допълва тя.
Премиерът Борис Джонсън подчерта, че ранният успех на Великобритания в разпространението на ваксините срещу КОВИД-19 и заяви, че това е причината той да е успял да отвори отново икономиката на Англия през юли. Сега той настоява длъжностните лица да увеличат мащаба на провежданата в страната подсилваща ваксинация до ниво, подобно на първоначалното въвеждане на ваксините. Причина за това е безпокойството, което поражда новият вариант на коронавируса Oмикрон, заради който Джонсън въведе отново задължително носене на маски на някои места и ограничения за влизане в страната.
"Ваксините остават нашата първа и най-добра линия на защита срещу вируса", заяви Джонсън.
Във Великобритания вече са поставени близо 120 милиона дози ваксина срещу КОВИД-19 на 67-милионното си население (първи, втори или подсилващи дози).
Учените са загрижени, че Омикрон може да бъде по-лесно преносим от доминиращия в момента щам Делта и, че има мутации, които биха довели до по-ниска ефективност на ваксините.
Министърът на здравеопазването на Великобритания Саджид Джавид заяви, че подсилващите дози от ваксините трябва да продължат да осигуряват добра защита срещу тежки заболявания, дори ако те са по-малко ефективни срещу Oмикрон в сравнение с предишните щамове.
Мей Парсънс, медицинската сестра, която е ваксинирала Кийнан, каза, че много тежко болни хора в отделенията за КОВИД-19, в които работи, не са ваксинирани."Ако не сте ваксинирани, все още има шанс да получите доза", казва Парсънс.