В европейския регион на Световната здравна организация (СЗО) през изминалата седмица е имало лек спад на новозаразените и починалите от КОВИД-19 след седмици на увеличение и на двата показателя, предаде Асошиейтед прес.

Здравната агенция на ООН отбеляза също, че по данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията към понеделник всички 212 потвърдени случая на заразени с варианта Омикрон, идентифицирани досега в 18 държави от ЕС, са били асимптоматични или леки. СЗО предупреди, че познанията за варианта Омикрон ще "продължават да еволюират" със събирането на повече данни за последствията от него.

В седмичния си доклад за епидемията СЗО каза, че седмичният брой на новите случаи в съставения от 53 държави европейски регион е спаднал с 2 процента до повече от 2,6 милиона новозаразени през последната седмица. Германия и Великобритания са съобщили за най-много случаи. Съобщава се и за 29 000 души с коронавирус, починали през този период, което е спад с 3 процента в сравнение с предходната седмица.

Според СЗО броят на случаите на световно ниво се е стабилизирал през последната седмица. Съобщава се за над 4 милиона нови случая, въпреки че седмичният брой на починалите се е повишил с 10 процента до 52 500 души. САЩ са съобщили за най-голям брой седмични случаи на новозаразени - над 752 000 - което е скок от 30 процента в сравнение с предишната седмица.

Случаите са се увеличили в Африка, която досега съобщаваше за най-малко новозаразени от шестте региона на СЗО. Там се съобщава за увеличение със 79 процента или общо 6,3 милиона случая от началото на пандемията. Въпреки това тази седмица се съобщава за 498 починали в Африка, което е спад от 13 процента спрямо предишната седмица.

СЗО съобщава за общо над 153 000 смъртни случая, свързани с КОВИД-19, в африканския регион от началото на пандемията спрямо над 1,5 милиона в Европа и 2,3 милиона в региона на Америките.