Фармацевтичните заводи в ЕС се очаква да произведат 3,6 милиарда дози
ваксини срещу коронавирус през 2022 г., съобщиха двама високопоставени
европейски представители, цитирани от Ройтерс. В света се очаква да бъдат
произведени около 20 милиарда дози, най-вече заради увеличените мощности в
Китай и Русия.
В ЕС масово вече се прилагат бустерни дози, след като близо 70 процента от жителите на съюза са ваксинирани с по две дози. В същото време едва 7 процента от населението на Африка е напълно имунизирано, сочат данни на ЕС.
"В ЕС ще произведем много повече ваксини, отколкото реално се нуждаем", заяви представител на ЕС на брифинг и допълни, че прилагането на бустерни дози не влиза в конфликт с недостига на ваксини по света, тъй като ЕС произвежда повече, отколкото се нуждае. През 2021 г. в ЕС са били произведени 3 милиарда дози.
От ЕС не уточняват кои производители по колко ваксини ще пуснат. Най-големите заводи в ЕС, произвеждащи ваксини, са тези на Пфайзер /Pfizer/ и Бионтех /BioNTech/. С производствени мощности в ЕС разполагат и Модерна /Moderna/, АстраЗенека /AstraZeneca/ и Джонсън и Джонсън /Johnson & Johnson/. Новавакс /Novavax/, която скоро ще започне да доставя ваксини в Европа, също има заводи в Европа.
До декември ЕС е дарил 350 милиона дози на страни с ниско ваксинационно покритие, по-голямата част от тях по линия на глобалната инициатива COVAX. Едва 120 милиона от тях обаче реално са били доставени поради регулаторни и инфраструктурни пречки.