Десетминутно тичане с умерена интензивност оказва положително въздействие върху психичното здраве и подобрява настроението, сочат данни от изследване на японски специалисти, цитирани от електронното издание "Медикъл експрес".

Учени от университета в град Цукуба са установили, че този вид физическа активност увеличава притока на кръв към част от мозъка, която има важна роля при контролирането на настроението и на изпълнителните функции.

Изследователите използват за целите на проучването популярен тест, отчитащ бързината, с която работи мозъкът, а също така заснемат промените в неговата активност, докато участниците изпълняват поставени им задачи. В проучването взимат участие 26 доброволци.

Резултатите показват, че след десет минутно бягане с умерена интензивност значително се намалява времето за реакция в сравнение с това преди тичането. Освен това участниците споделят, че им се е подобрило настроението, пише БТА.

Това откритие може да допринесе за разработването на по-широк спектър от препоръки за лечение на психичното здраве, смята професор Хидеаки Соя, съавтор на изследването.

Доказано е, че от физическата активност има много ползи и една от тях е, че води до подобряване на настроението, но при предишни проучвания основно се изучаваше въздействието на каране на велосипед, отбелязват японските специалисти. Те обаче подчертават, че трябва да бъдат направени от проучвания.

Данните от изследването са описани в специализираното издание "Сайънтифик рипортс".