Имаме различия с министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров. Той не разчита на нашето мнение, назначи си свой експерт - проф. Мира Кожухарова, която е много добър експерт, и правят, каквото преценят за правилно. Не че има грешки, а има недооценяване. Това заяви главният държавен здравен инспектор и лекар на годината доц. Ангел Кунчев в предаването "120 минути" на Би Ти Ви.

Доц. Кунчев обясни и спекулациите относно здравословното му състояние. "Забавих малко поставянето на третата доза и вирусът ми даде урок, че когато си решил да правиш нещо, най-добре е да го направиш навреме. Дадох положителен резултат, не се наложи влизане в болница, още по-малко пък интубация". 

“Със сравнително добро лечение успях да преодолея в рамките на седмица - 10 дни. След това обаче този прочут пост-COVID синдром показа своите качества. Цялото тяло страда при едно такова заболяване и кой, каквото си има, го усложнява. Имаше игра на кръвното налягане, висока кръвна захар. Слава богу е преодолимо”, добави той, опровергавайки спекулациите, че е бил в тежко състояние и интубиран. Кунчев каза още, че в момента се чувства добре и е на работа от седмица.

„През последните дни започнаха да излизат информации за бъдещи политики в здравеопазването и част от тях са за борбата с пандемията. Това, че още отсега се знае, че ще се обърне внимание на една много закъсняла, но и много добра, широка кампания, много ме радва. Без нея не можем да минем“, обясни Кунчев. Доцентът допълни, че обществото си искат стария живот и това е нормално.

„За съжаление, търсейки човека, който им пречи, се насочват към тези, които се опитват да върнат този стар живот. На всички е ясно, че без по-високо ниво на имунизация, няма да може да се върне. Рано или късно ще я направим тази имунизация, обаче преди това ще платим цената“, заяви Кунчев. Според него това, което до момента идва като информация за варианта Омикрон, е оптимистично.

„Той започва еволюционно да върви точно към това, което очакваме. По този път са минали и други вируси и бактерии. Никой микроорганизъм няма потенциал да предизвиква пандемия 2,3, 5 г. наред и да не се намери начин или той да се приспособи към нас, или ние да намерим много ефективни ваксини и мерки и да успеем да го избутаме“, обясни Кунчев.

По думите му Омикрон може би ще стане нормален респираторен вирус, на който няма да му обръщаме много внимание и с който ще живеем.