Коронавирусът стигна и до островите Кук в Тихия океан

Британските власти съобщиха за 75 нови случая на заразяване с варианта Омикрон на коронавируса във Великобритания, предадоха британските медии.

Службата за здравна сигурност на Обединеното кралство (UKHSA) съобщи снощи, че общият брой на лицата, заразени с новия вариант на КОВИД-19, вече е 134, предава БТА.

104 от случаите са регистрирани в Англия, 29 - в Шотландия и един в Уелс. Засега няма потвърдени случаи в Северна Ирландия, но експертите очакват, че идните дни и там ще има случаи на заразяване с варианта Омикрон.

Джени Харис, която оглавява Службата за здравна сигурност, заяви, че голяма част от новите случаи на зараза са били установени след изследвания на лицата, които са контактували с първите заразени.

По информация на в. "Гардиън" половината от случаите на Омирон в Англия са установени у лица, които са напълно ваксинирани.

В последно време във Великобритания се наблюдава увеличение на броя на заразените с коронавирус. През последните дни се съобщава за по 50 хиляди заразени за денонощие, като 99,8 от случаите са на зараза с варианта Делта.

Първи случай на коронавирус е открит днес на Островите Кук - архипелаг с около 17 000 жители в централната част на Тихия океан, който досега оставаше незасегнат от пандемията, предаде Франс прес, като се позова на премиера на страната Марк Браун.

Десетгодишно момче е с положителен резултат на тест за коронавирус, след като се върнало от чужбина със семейството. Момчето и родителите му са под карантина.

Островите Кук се изолираха напълно от света в началото на пандемията. Жителите на островите, оказали се в чужбина, могат да се върнат със специални полети от Нова Зеландия, но подлежат на 10-дневна карантина и многобройни тестове.

Островите Кук са една от страните с най-висок дял на ваксинираните срещу КОВИД-19 в света: с две дози е 96 процента от населението на възраст над 12 години.

Властите планират да отворят отново границите с Нова Зеландия от 14 януари догодина, без изискване за карантина.