Нямаме доказани случаи на Омикрон варианта на коронавируса. Секвенираме 10% от пробите за седмица, това са около 800 проби. Резултатите очакваме до седмица. Ако се открие нещо, ще е 2-3 седмици назад. Това съобщи пред Нова тв проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

"В рамките на месец Омикрон ще стане доминиращ у нас, съдейки по данните от ЮАР. Има обаче големи разлики между населението там и тук, така че не можем да пренасяме автоматично", каза още тя. И посочи, че според данните досега, мутацията е лека и може да мине като настинка. Вариантът обаче е 200-300% по-заразен от делта варианта.

Ако допуснем разпространението на Омикрон точно ще излезем от едната вълна и ще влезем в нова. При този вариант е 2 пъти по-възможно заразяването и след преболедуване. Ваксинираните, ако са минали повече от 6 месеца и не са с бустерна доза, също може да хванат вируса, посочи тя.

И писиар, и антигенният тест са надеждни, ще хванат самия коронавирус. Вариантът Омикрон обаче се доказва със секвениране, поясни проф. Христова.