Карабинерите в Италия откриха 281 лекари и медицински сестри, които упражнявали професията си, въпреки че не са ваксинирани против COVID. На Апенините за работещите в медицинските и учебните заведения това е задължително. Те били идентифицирани при контролни проверки в над 1600 здравни структури. 120 от неваксинираните били и изключени от професионалните си ордени, но продължавали да практикуват в частни лаборатории и клиники. Срещу тях има обвинения за незаконно практикуване на медицинска професия, съобщиха италианските медии.

Според телевизията РАИ е бил затворен и сайт на медици, служил като мрежа за консултация за дистанционно лекуване на болни от COVID в домашни условия. По-голяма част от лекарите, съветващи как да протичат терапии в домашна обстановка на болни, били спрени от работа и им е забранено да упражняват професията си дори чрез съвети по телефона. „Те бяха отстранени от работа, защото не са ваксинирани и защото са лекували над 60 хил. души вкъщи, оставени сами единствено с лекарства за сваляне на температура и без никакъв надзор”, коментира основателят на въпросния сайт Мауро Ранго. Той каза, че ще търси нови лекари, които нямат забрана за практикуване на професията си, за да подкрепят сайта за консултации.

Само преди два дни стана ясно, че се спират от излъчване и две от програмите на тв канала Рете 4 на Силвио Берлускони. Става въпрос за „Извън хора” и „Право и наопаки” на известните журналисти Марио Джордано и Паоло дел Дебио. Водещите си взеха довиждане с публиката до края на януари 2022 г. Тяхното принудително изпращане в дълга коледна ваканция е заради твърде многото пространство, давано на антиваксърските настроения в предаванията. От ръководството на „Медиасет”, групата собственост на Берлускони, казват, че той не се е намесвал по никакъв начин в решението за временното спиране на програмите. Факт е обаче, че бившият премиер няколко пъти напоследък се оплака, че се дава твърде много място на антиваксърите в неговите канали. Двете предавания бяха доста критични напоследък за задължителните мерки, въведени oт правителството в борбата срещу пандемията. От 6 декември влиза в сила в Италия и т.нар. подсилен зелен пропуск, което със сигурност ще доведе до нови протести на антиваксърите на Ботуша.