Съмнителни билкови хапчета за отслабване заливат магазините. Вместо ударни резултати на кантара някои се оплакват в мрежата от странични ефекти.

Ето един от многото случаи:

След като развива диабет, Димитрина Борисова изпробва различни варианти, за да се отърве от натрупаните от заболяването килограми, но желаният резултат не идвал. Преди дни вниманието й привлича оферта в интернет, която й връща надеждата, че ще спечели битката с кантара. Според описанието продуктът е 100% билков, без химия и без странични ефекти, разказва Нова тв.

Бурканчетата с капсули се препоръчват при наднормено тегло, висок холестерол и са подходящи при хашимото и диабет, става ясно от офертите.

„Аз съм с диабет и питах, защото прочетох, че няма проблеми за ползването им. Казаха ми, че имат много клиенти с диабет и даже хапчетата намалявали нивата на захарта”, разказа жената.

Затова и решава да се довери и поръчва. Вместо за 45 лв. хапчетата са на промоция за 20 лв. Но се оказва, че един продукт не е достатъчен. „Като споменах колко кила искам да сваля, ме посъветваха да купя 2 опаковки”.

Получава и схема, по която да пие капсулите, но резултатът не идвал след първия, нито след втория месец. Димитрина започва да търси в интернет мнения и на други потребители на хапчетата. Попада на десетки страници във фейсбук, в които продуктът се продава.

След бърза проверка във форумите за некоректни търговци се намират десетки предупреждения от недоволни, които получили нежелани странични ефекти. След оплакване обаче връзката с търговеца е почти невъзможна, а коментарите им се изтриват.

Според Асоциацията за защита на потребителите това е първи сигнал за проблем, тъй като при опит за връзка с тези търговци тя не става.

„Ако не можем да намерим негативни коментари за тази хранителна добавка, по-добре да не я купуваме”, каза Пейо Майорски от асоциацията.