Столичната Александровска болница излезе с позиция по повод смъртта на  62-годишния мъж от Елин Пелин, починал, докато търсят в коя болница да бъде настанен. 

   "Във връзка с репортаж на bTV, в който жена разказва за съпруга си, починал след отказ за прием в болница, бе извършена проверка в спешното отделение на Александровска болница.

Съпругата Илона Александрова разказа: "На 10 септември мъжът ми се разболя, на снимка, че има двустранна пневмония. Закарахме го в "Св. Анна", откъдето беше върнат, тъй като е с отрицателен тест за COVID-19 и казаха да си го лекуваме вкъщи".

Но състоянието му се влошило. "Започнахме да се обаждаме на тел. 112, но Спешна помощ казваха, че няма къде да го закарат. Това се случи няколко пъти, докато при бе настанен в Пета градска болница", каза Александрова.

Мъжът прекарва 26 дни в 3 отделения и е изписан за домашно лечение, защото, по думите на съпругата му, "няма клинична пътека, по която да го държат".

Състоянието му обаче се влошава и след пореден сигнал на тел. 112 той е откаран с линейка в търсене на болница.

"Не ме допуснаха да се кача в линейката. По обед започнах да търся в коя болница е, открихме го в "Александровска". Докторът ми обясни, че от "Св. София" са обещали да го приемат, но дори не знаеше кога ще дойдат да го вземат".

В 22 ч. жената получава съобщение от съпруга си, че още е в Спешния център на "Александровска". Час по-късно е върнат с линейка пред дома си.

"Беше гол, трепереше, плачеше, молеше се за помощ. Лекарката се беше заключила в линейката, започнахме да дърпаме вратата да излезе. Тя беше извикала полиция, дойдоха 4 патрулни коли", разказа още жената.

Ето пълната позиция на Александровска по случая:

"Проверката установи, че въпросният пациент е постъпил в 6 часа на 19.11.2021 г. по повод болка в гърдите, задух и обща отпадналост. Няколко дни преди това е бил изписан от Пета градска болница, където е лекуван 26 дни по повод белодробна тромбоемболия и сърдечна недостатъчност. Болният е имал и стари придружаващи заболявания – прекаран инфаркт на миокарда, ритъмни и проводни нарушения, имплантиран пейсмейкър.

При постъпването в спешното отделение на Александровска болница пациентът е бил в тежко увредено общо състояние със задух и цианоза. Бърз тест за Codiv-19 е бил отрицателен. Назначени са изследвания, болният е настанен в зоната за обсервация (уточняване), където е започната терапия за стабилизиране. Предвид отрицателния резултат от PCR-теста и след обсъждане с имунолог е било прието, че има преживяна COVID-19 инфекция без активна репликация на вируса. Проведените няколко диагностични проби са удължили времето за получване на окончантелен резултат.

Със скенер са установени сериозни изменения на белите дробове и окръглена находка с неправилна форма, суспектна за белодробен абсцес или тумор в разпад. Тези данни са дали основание на дежурния екип да насочи пациента към лечебно заведение с клиника или отделение по гръдна хирургия, с каквато "Александровска" не разполага. Дежурният екип е подал в 16 часа искане за линейка. Тя е дошла в 22,06 часа и транспортирането на пациента е осъществено тогава.

За престоя в Спешно отделение са били спазени всички изисквания на медицинските стандарти и лечебните алгоритми за стабилизиране на състоянието и уточняване на заболяването. Започнато е адекватно лечение след преценка на данните от изследвания и прегледи от лекуващите, както и от данните в наличната медицинска документация.

След получаване на образно изследване за наличие на формация в белия дроб е коректно насочен в лечебно заведение с клиника по гръдна хирургия.

В Александровска болница не е постъпал последващ сигнал за връщане на пациента към болницата.

Александровска не е връщала и не е отказвала лечение на пациента.

Екипът изказва искрени съболезнования на близките на починалия!"