Изследователи в Сингапур са разработили умна превръзка, която дава възможност пациенти с хронични рани да бъдат наблюдавани дистанционно чрез приложение на мобилно устройство, спестявайки им посещения при лекар, предаде Ройтерс.

Изследователският екип от Националния университет на Сингапур е разработил носим сензор, прикрепен към прозрачна превръзка, който проследява напредъка в заздравяването на рани, използвайки информация като температура, тип бактерии и нива на pH и възпаление.

"Когато някой има рана или язва, която е инфектирана, единственият начин за изследването й е чрез визуална проверка. Ако лекарят се нуждае от допълнителна информация, той ще вземе течност от раната и ще изпрати пробата в лаборатория за по-нататъшно тестване", обяснява Чве Тек Лим, водещ изследовател в катедрата по биомедицинско инженерство.

"Това, което се опитваме да направим, е да използваме нашата умна превръзка, за да съкратим процедурата от дни до едва няколко минути", допълва той, като го цитира БТА.

Разработената от сингупарските специалисти технология "ВиКеър" (VeCare) предоставя възможност на пациентите да се възстановят у дома и да посещават лекар само при необходимост.

Превръзката е тествана върху пациенти с хронични венозни (трофични) язви, причинени от проблеми с кръвообращението във вените. Събирането на данни за раните досега е било ефективно, според Лим.

Умната превръзка може да намери потенциално приложение и за други рани, като например язви на диабетно стъпало, допълва изследователят.