Все още малко неща са известни за Омикрон, затова трябва да се изчака. Очакванията са, че заради своите 50 мутации, от които 32 са в шипчестия протеин, той ще намали ефективността на ваксините и ще повиши уязвимостта на преболедувалите. Това заяви пред Нова телевизия д-р Аспарух Илиев, шеф на лаборатория в Берн, който в момента е в Лондон. Според него обаче никой не очаква защитата да бъде нулева, особено при хората с бустер, смята той. Затова, смята той, ваксинирането е най-важно, както носенето на маски и спазването на дистанция.

Няма как да кажем дали новият вариант на вируса е по-смъртоносен, защото той бе открит доста скоро. Засега се знае, че той заразява по-бързо от делта варианта. Това каза проф, Ива Угринова от института по молекулярна биология. Според нея е задължително на всеки влизащ в държавата ни трябва да бъде правен ПСР тест и той да бъде поставен под карантина 48 ч, докато излезе резултата. Тя обаче не смята, че е нужно да се стига до крайности с пълно затваряне на границите.

Доброто в случая, че повечето държави реагираха много бързо, в рамките на 36 часа, посочи пулмологът доктор Александър Симитчиев. Това е вирус, който може да рестартира пандемията, затова рискът трябва да бъде управляван. Отговорът на него не трябва да е паника, а систематичност и ефективност, заяви той. У нас много се говори за мерки, но те на практика не се спазват, каза още д-р Симитчиев,