До две-три седмици от засичането на новия вариант Омикрон, той вече може да доминира напълно в България. Това е прогнозата на Националния център по заразни и паразитни болести. Учените са установили, че той е пет пъти по-заразен от оригиналния вирус. Омикрон все още не е засечен у нас, но всички съмнителни проби ще се проверяват.

Засега е ясно, че вирусът е много по-заразен от оригиналния вариант и именно затова експертите очакват той да се разпространи изключително бързо.

"Изследваме всяка проба, която ни пратят, дано да не се падне омикрон", казва биологът д-р Деян Дончев.

Вероятността обаче това да се случи съвсем скоро е голяма. Освен това учените очакват за рекордно време Омикрон да измести почти напълно делта варианта.

"Между две и четири седмици, зависи колко масово влезе и затова ще се включим, да хванем още първите случаи", обясни проф. Ива Христова - директор на Национален център по заразни и паразитни болести.

Още в петък е изпратено писмо до лабораториите в страната да изпращат всички съмнителни проби в центъра, за да бъдат секвенирани. Доцент Иван Иванов е вирусологът, който откри делта варианта у нас.

"При положение, че секвенираме 600-700 проби на седмица и броят на положителните случаи е между 5 и 20 000 на седмица, то Омикрон бихме го хванали още в самото начало - преди да достигне 2 процента разпространение", каза доц.Иванов.

Над 30 мутации са открити до този момент само в S гена при Омикрон. Затова се очаква тестовете да дават отрицателни резултати конкретно за този ген и така той да бъде разграничен от делтата.

"Ще бъде ограничено, че има нещо съмнително в S гена, заради което дава отрицателен резултат", обясни проф. Ива Христова.

На този етап данните показват, че при Омикрон има повишен риск за повторна инфекция с коронавирус в сравнение с другите варианти. При евентуална пета вълна, заради ниския процент ваксинирани страната ни може да бъде сериозно засегната.

До две седмици се очаква да стане ясно колко ефективни ще бъдат ваксините и срещу варианта Омикрон.

Д-р Бацелова, епидемиолог: Детските флакони на ваксините ще са по-различни заради дозирането

Фармацевтичните компании вече работят по въпроса, но евентуалната нужда от съвсем нова ваксина ще ни върне в изходна позиция, смята епидемиологът Христиана Бацелова. Според нея на този етап заради доминацията на Делта у нас хората не трябва да отлагат ваксинация.

"Категорично има смисъл от бустерната доза. Моята препоръка е хората, при които са минали 180 дни от втората доза, изобщо да не чакат и да не си правят тест за антитела, а да се ваксинират", заяви тя.

Очаква се здравното министерство да внесе флакони с ваксини за децата между 5 и 12 години. Европейската агенция по лекарствата разреши имунизирането и на тази възрастова група.

"Детските флакони са по-различни заради дозирането. Те ще бъдат и с по-различен цвят на капачката, за да може това да ги отличава от тези за деца над 12 години", каза д-р Бацелова.

В момента у нас ваксинираните деца между 12 и 17 години са около 10 000. Според д-р Бацелова обаче този брой е малък.

"Оставим ли децата неваксинирани, ние ги обричаме на заразяване. Освен това децата изграждат много по-бързо имунитет от възрастните", допълни епидемиологът.

Все още е рано да се каже дали новият вариант Омикрон ще доминира над Делта, има обаче такива опасения.