"Байонтек" започна работа върху ваксина специално за новия вариант на коронавируса Омикрон, установен първо в Южна Африка, съобщи БНР.

Това се прави успоредно с оценката дали изобщо ще е необходима отделна ваксина след възникването на Омикрон.

"Байонтек" вече обяви, че й трябват 2 седмици за изследване на нивото на защита срещу Омикрон, осигурявано от ваксината, произвеждана заедно с "Пфайзер".

BioNTech тества ефекта на ваксината Comirnaty срещу нов вариант.

Главният директор на Moderna Стефан Бансел обяви, че са нужни 2 до 6 седмици, докато данните покажат дали нейната ваксина е ефективна и срещу Омикрон.

Но според него може да отнеме месеци, преди специфичните за Омикрон ваксини да бъдат произведени. Все пак той изрази оптимизъм, докато коментира опасностите от Омикрон. Нарече го "силно заразен" и повтори, че фирмата проучва кандидат за бустерна доза срещу него.

"Джонсън и Джонсън" също обяви, че оценяват ефективността на своята ваксина срещу Омикрон. Тя тества кръвен серум от участници в различни проучвания, за да търси неутрализираща активност срещу него. Освен това се стреми да създаде специфична за Омикрон ваксина, ако е необходимо.

Матаи Мамен от фирмата каза:

"Оставаме убедени в силните хуморални и клетъчно-медиирани имунни отговори от ваксината ни, демонстрирани от издръжливостта и широчината на защита срещу варианти в клиничните проучвания до момента".