"Където има най-голяма възможност за течове, там трябва да се правят проверки. Това не са повсеместни проверки", това каза пред Нова тв д-р Александър Симидчиев, "Демократична България".

Според него в здравеопазването трябва да се направи аранжиране на рисковете и където има най-големи възможности за отклонения на средства, да се правят проверки.

"Не бих се съгласил да бъда министър на здравеопазването, смятам, че ще бъда много по-полезен в парламента, където се структурират нещата",

За преговорите за съставяне на правителство д-р Симидчиев заяви, че са били основно за стиковане на отделните позиции.

"Доволен съм от тях, имаше консенсус по много въпроси", каза още той.

"Трябва да имаме системен дизайн на здравната система, всеки в нея трябва да се стреми към максимално качество, минимални грешки и удовлетворени пациенти", категоричен е медикът.

Според него коалиционно споразумение ще има, но има още въпроси за доизчистване.

Като един от проблемите, по който трябва да се работи, д-р Симидчиев посочи, че количеството доплащане в момента е много голямо, почти 50%, то трябва да бъде минимализирано, а за спешни състояния няма как да има доплащане.

"Нужно е да се премине на по-добро ниво на профилактика и превенция", убеден е той.

Относно ваксинацията срещу COVID-19, д-р Александър Симидчиев заяви, че никога не е ставало дума ваксинацията да е задължителна, но за упражняване на някои професии би трябвало да се изисква ваксинация - домове за възрастни, спешна медицина.