Мобилна рентгенова система тип С-рамо заработи в Клиниката по съдова хирургия в бургаската болница. Тя бе купена с пари от държавния бюджет, съобщи ръководството на болницата.

Благодарение на рентгеновия контрол в реално време медиците могат да правят операции „2 в 1“. Техниката е най-щадяща, защото чрез един достъп може да се извърши едновременно операция на няколко съда и поставяне на стентове, разясни шефът на клиниката проф. д-р Валентин Василев.

„С-рамото е дълго чакана придобивка и издига нашата клиника на много високо ниво. Малко отделения могат да се похвалят с такава операционна. Вече можем до голяма степен да избегнем отворените големи операции“, добави той.

Много пациенти имат запушвания на съдове. Чрез мобилния рентген хирурзите могат да направят всичко – да ги отстранят с артериална пункция или да ги разжирят с балонни катетри и да възстановят кръвоснабдяването. Може да се работи по няколко съда поред, да се предотвратят тромбози, да се спасят органи, обясни проф. Василев.

Диабетици са най-честите пациенти на отделението. Диабетът уврежда съдовете, води до гангрени, ампутации на крака. Новата техника позволява това да не се случи. Вече има и пациенти с тромбози след Covid-19.

Клиниката е най-голямата в региона. Операциите не са спирали заради пандемията, тъй като работи най-вече по спешност. "Пациентите не бива да се връщат, защото рискът от гангрени и ампутации е реален. Екипът е млад и амбициозен, основно лекари под 40 г., започнали и академична кариера като асистенти“, каза проф. Василев.