Клетки в неговия мозък отразяват вашата несимпатия и той ви връща същото - несимпатия

Не харесвате шефа си, ама никак. Смятате, че добре се прикривате и той никога няма да разбере това. Е, много грешите. Природата се е погрижила, като е вложила в мозъка му т.нар. огледални неврони. Благодарение на тях началникът може да узнае чувствата ви и да им отговаря по същия начин.
Не казвайте, че това е някаква ала-бала. Така казали от едно авторитетно научно списание в началото на 90-те години, когато италиански учени за първи път съобщили, че са открили огледалните неврони. Редакторите отказали да публикуват доклада от изследването им. Но след няколко години се разбрало колко са се изложили. Технологиите напреднали и съществуването на огледалните неврони вече било безспорно установено. Даже се твърди, че тяхното откриване за психологията е това, което е откриването на ДНК за биологията - има революционни последствия за развитието на науката.

Макакът на Ризолати

Неврофизиологът д-р Джузепе Ризолати и колегите му от Университета на Падуа забелязали как реагират нервните клетки на една маймуна с имплантирани електроди в мозъка, когато гледа как друга маймуна посяга да вземе банан. В мозъка й се активират невронни връзки, които отговарят за същото конкретно действие - държат се така, сякаш "тяхната" ръка посяга към банана.

При макаците се възбуждат не всички нервни клетки, а около 10% от отговорниците за съответната дейност. Какъв е процентът при човеците не се знае със сигурност, защото не може да се имплантират електроди в мозъка.

Но изследвания на хора с усъвършенствана апаратура вече са установили, че огледални неврони има в много зони на мозъка. Така човек също усеща болка, когато вижда, че някой друг го боли - като се удари, да речем. Затова се и казва, че емоциите са заразни - плач, смях, радост. Заразни са даже прозявките.

Природата е заложила механизъм, чрез който в мозъка се оглеждат действията, емоциите и намеренията на околните мозъци, а това му дава възможност за защита, съпричастие, общуване, без дори да анализира. Маймуната може също светкавично да протегне ръка към банана, за да не го вземе дружката й и тя да остане гладна. Това обяснява защо често се случва двама да посягат едновременно към едно и също нещо или да тръгват в една и съща посока, макар че искат да се разминат.

Томографията на воайорството

Огледалните неврони обясняват още неща от поведението, за които психолозите преди нямаха убедителен отговор или ги смятаха за патология. Например при воайорите. Функционалната магнитно-резонансна томография улавя, че се активират зони в мозъчната кора и карат наблюдаващия да се чувства така, както би се чувствал, ако извършва наблюдаваното действие.

Без да затъвате в теории за огледалните неврони, е достатъчно да знаете, че шефът ви усеща вашата несимпатия към него. Мозъчните му клетки не я осъзнават, не я анализират, просто я отразяват и ви връщат същото - несимпатия. Може да не е със същата сила, ако огледалните му неврони са само 10% като при макаците. Но и това стига, за да развали отношенията ви още щом се съзрете - нали е ясно, че в тях началникът ви е с по-горна властова позиция.

Програмирането на "Ами не е чак толкова гаден"

Психолозите съветват да не подценявате огледалните неврони никога. Преди среща с шефа забравете, че не го харесвате. Опитайте да се програмирате, че ви е симпатичен. Тогава неговите огледални неврони ще отразят точно това и той ще ви отвърне със същото. Поне за момент.

Механизмът, който някои невробиолози наричат пренос на мозъчна дейност, не е чак толкова прост, но все пак ще е от полза да не се самонавивате с какъв неприятен човек предстои да си общувате. Обратното - един от постоянните съвети на специалистите по комуникация е да се настройвате така, сякаш ви очаква среща с приятел.

Спори се дали на огледалните неврони не се придава твърде голямо значение, та чак да се основават нови науки като невромаркетинг например - как да се използват човешките реакции, за да се продава повече. Никой обаче не отрича съществуването им, затова може да си създадете собствен невромаркетинг, за да се продадете по-добре на шефа.

При всички положения трябва да започнете с правилна настойка на мозъка си, за да излъчвате подходящи сигнали. Мислете този човек чак пък толкова ли няма заради какво да ви е симпатичен. Все ще намерите нещо, заради което да го харесвате, а това може да бъде пусков механизъм за обрат във вашите отношения.

Личен невромаркетинг

Вие също имате огледални неврони и отразявате отношението на шефа към вас. Ако те усещат несимпатия, също връщат несимпатия. В голяма степен е автоматично, но трябва да си давате сметка за този процес и да се опитвате да го контролирате.

Внимавате със заразяването - ако шефът ви викне, не му отвръщайте със същото. Няма да ви се отрази добре заради разликата във властовите ви позиции. Не че началникът има право да вика. Но на вас няма да ви се размине.

Един от ефектите на огледалните неврони е имитирането. Казват, че благодарение на него децата се учат от родителите на почти всичко в ранна възраст, в това число и да говорят.

После стремежът към подражание продължава с голяма сила. Именно на това залагат много стратегии за продажби.

Ето какво пише за огледалните неврони в действие специалистът по маркетинг Мартин Линдстрьом, автор на книгата "Биология на купуването": "Концепцията на имитирането е огромен фактор в причините да купуваме, каквото купуваме. Случвало ли ви се е някакъв продукт изобщо да не ви интересува, дори направо да ви е противен, но след време да промените мнението си? Може би нов стил обувки, които са ви се стрували чудовищно грозни, докато изведнъж не започнете да ги виждате по краката на всеки трети човек. И изведнъж минавате от "По-тъпи обувки не съм виждал/а в живота си" на "Трябва да ги имам веднага!" Виждате моделите в модните списания и искате да се обличате или гримирате като тях. Минавате покрай витрина. Манекенка с изящни форми, облечена в проста бяла блузка, износени джинси, впити в бедрата, червена триъгълна кърпа, вързана на главата ви кара да се заковете на място. Тя изглежда страхотно - стройна, сексапилна, уверена, спокойна, привлекателна. Макар да сте трупнали няколко излишни килца, мозъкът ви казва "И аз мога да изглеждам така, стига да си купя същите дрехи". Преди да сте се усетили, сте в магазина, вадите кредитната карта. 15 минути по-късно излизате с блузката, джинсите и червената кърпа".

Само че като се приберете вкъщи, облечете джинсите и блузката, се оказва, че съвсем не изглеждате като манекенката. И започвате да се чудите къде въобще ще ги носите тия дрехи.

Каква е връзката с шефа ви ли? Ами такава, че огледалните неврони, подтикващи ви към имитация, може да ви накара да се държите като него. Само че да се получи като с манекенката и с жестоката действителност на собствената ви снага. Т.е. да изглеждате нелепо.

Но ако много внимателно изберете какво да имитирате от шефа, тогава може да направите отлично впечатление - "купувате" си имидж, подобен на неговия. Може да е нещо от начина, по който той си води бележки по време на съвещание, обобщава изказванията си, организира бюрото си - всичко, за което ще се задействат огледалните му неврони. След миг той ще осъзнае, че има еднаквост между вас. Това ще предизвика симпатия и доверие.

Освен това се постарайте да се усмихвате на началника, колкото можете по-често. Както обяснява проф. Роберто Кабеза, хората са чувствителни към позитивните социални сигнали, предпочитат приветливите и са по-склонни да взаимодействат с тях.

Да, шефът ви не е макакът на Ризолати. Но ако се постараете достатъчно, огледалните му неврони ще започнат да ви отразяват правилно.