През изминалите седмици имаше сериозен наплив от желаещи да се ваксинират в различните ваксинационни пунктове в столицата, съобщава БНТ.

Отново броят желаещи да си поставят една от трите налични ваксини – "Pfizer", "Moderna" и "Janssen" – беше изключително висок. Минути след 11:00 часа в събота своя ред пред пункта в подлеза на НДК чакаха десетки хора. Сред тях бе и Пенка Турманова.

"Реших да дойда да се ваксинирам, слагам си трета доза днес, за да покажем на младите. Те са толкова против, че не разбирам защо. Искам да направя една забележка – малко повече информация трябва да има отвън. Много обиколих, преди да дойда тук, не знаех откъде да мина. Ако отвън има повече информация, може би и други хора ще се сетят да дойдат", каза Пенка Турманова, която днес си сложи трета доза ваксина.

Според нея сред младите хора има тенденция да не искат да се ваксинират, която се дължи на различните сайтове, разпространяващи антиваксърска пропаганда.

"Това чипиране, за което толкова много се говори, то е просто смешно. И от "Pfizer" излязоха със становище, че няма вътре никакви такива съставки. Просто нямам обяснение защо хората вярват на тези неща", допълни Турманова.

Друга жена, също чакаща за ваксина, сподели, че агитира всичките си познати да се ваксинират и обясни, че не се страхува от никакви медицински манипулации.

"Дойдох да се ваксинирам, защото така трябва. Дъщеря ми се ваксинира. Аз съм от Габрово. Дойдох при нея на гости и реших да си поставя втора доза", заяви Маргарита.

Според нея предимно възрастните хора не желаят да си поставят ваксина поради различни страхове.

Мнозинството от хората заявиха своята категорична позиция за ваксините и не пропуснаха да отбележат, че си слагат втора и трета доза. На опашката пред ваксинационния пункт, разположен непосредствено пред "Пирогов", беше и Нидал Алгафари.

"Убеден съм, че трябва да се ваксинирам. Аз идвам за трета доза. Има всякакви мнения в социалните мрежи, по телевизионните канали, по радиата. Всякакви материали се излъчват. Човек трябва да има някакво вътрешно убеждение дали да се ваксинира или не. Моето вътрешно убеждение е, че трябва да се ваксинирам и че това ще помогне на всички", каза Нидал Алгафари.

Анна Гарванска, друга желаеща да си постави ваксина, изрази съжалението си, че ваксинационният пункт във Военно-медицинска академия не работи през уикенда и ѝ се е наложило да дойде до "Пирогов".

„Държа да бъда ваксинирана, вярвам във ваксините. Аз съм на преклонна възраст, на която съм в опасност. Смятам, че не греша. Усещанията от слагането на ваксините не са неприятни, нищо не почувствах и затова идвам за трета ваксина. Сега се връщам от Военно-медицинска академия, положението там е срамно. Може ли в една такава голяма болница да не се слагат ваксини в събота, когато хората не са на работа? Отвсякъде затворено, сложени катинари, ключове. Ваксинациите там са от 09:00 до 16:00 ч. от понеделник до петък", посочи Анна Гарванска.

Тодорка Михайлова от своя страна изрази мнение, че актът на ваксинация представлява акт на отговорност към цялото общество.

"Аз съм за бустерна доза, така че отдавна съм решила да се ваксинирам. Искам да запазя себе си и близките си. Силно вярвам на науката. Би трябвало всички да подходят отговорно, да разсъждават, и да си поставят ваксина", уточни Михайлова.