Германия, Хърватия, Италия и Великобритания спряха полетите от Южна Африка

Учени казват, че това е най-лошият вариант, който са виждали

Нов супермутантен вариант на COVID от Ботсуана увеличава броя на заразените с 93% за ден и вече е открит и в Европа, съобщи Ройтерс. Новият щам предизвика сериозна тревога сред учени и световни лидери.

Той има повече от 30 мутации, които му дават цялата трансмисивност на доминиращия в момента по света щам делта и същата способност да избягва ваксините като южноафриканския вариант бета.

Учените смятат, че неговите огромни мутации означават, че той трябва да е произлязъл от някой с изключително слаба имунна система, вероятно недиагностициран човек със СПИН. Хроничното протичане на инфекцията, с която имунитетът не е успял да се справи, е могло да позволи на вируса в организма на болния да натрупа голямо количество мутации.

Експертите се опасяват, че новият вариант, наречен B.1.1.529,

може да направи

ваксините с поне

40% по-малко

ефективни,

тъй като е толкова различен от оригиналния коронавирус, към който са насочени препаратите срещу заразата. Голяма част от мутациите му са в шиповия протеин, който играе ключова роля при навлизането на вируса в клетките в тялото.

Вариантът има мутации P681H и N679K, които рядко се виждат заедно и биха могли да го направят още по-устойчив на ваксини.

Учени са убедени, че това е най-лошият вариант, който някога са виждали, и са разтревожени от броя на мутациите, които носи.

Същевременно Израел стана поредната държава, където е открит B.1.1.529. Заразеното лице е израелец, завърнал се от Малави.

Потвърдени случаи има в Ботсуана, където се смята, че се е появил новият вид зараза, но повечето са в Южна Африка - там инфекциите скочили с 93% за ден. Болни има в Хонконг, а

в Белгия бе

открит първият

пациент с

B.1.1.529

в Европа

Става дума за млада жена, която не е била ваксинирана, нито е била заразена в миналото и затова няма имунитет. Получила е грипоподобни симптоми 11 дни след пътуването си до Египет през Турция.

Белгийският министър на здравеопазването Франк Ванденбруке заяви, че въпросното лице е дало положителна проба на 22 ноември след завръщането си от чужбина и призова обществеността да не се паникьосва.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви, че се обмисля активирането на спешен механизъм за спиране на полетите от южноафриканската република. По-късно ЕК предложи на държавите от ЕС да спрат полетите от южните части на Африка. Няколко европейски страни, сред които Германия, Хърватия, Франция, Италия и Великобритания, вече забраниха пътуванията.

Експерти от Световната здравна организация (СЗО) в петък трябваше да пристигат в РЮА, за да извършат проучвания и да оценят каква е ситуацията след появата на B.1.1.529. Заради новия щам СЗО обяви, че ще проведе извънредно заседание.

“Седмици ще бъдат необходими на учените да разберат въздействието на новия вариант на коронавируса, установен в Африка. Усилията са насочени към това да се разбере какви са мутациите и как ще се отразят на заразността на вируса”, заяви говорителят на СЗО Кристиан Линдмайер.

Новината за вариацията на коронавируса се отрази и на световните пазари, които записаха сериозни загуби, а петролът слезе надолу с над 5 на сто.