Германската канцлерка Ангела Меркел нарече днешния ден "един много печален ден" и подкрепи призивите за повече ограничения, след като страната й стана поредната, преминала прага от 100 000 смъртни случаи, свързани с КОВИД-19 от началото на пандемията, предаде БТА, позовавайки се на Асошиейтед прес.
Националната служба за контрол на заболяванията съобщи, че е регистрирала 351 смъртни случая, свързани с коронавируса, за последните 24 часа, с което общият брой на починалите от заразата в Германия достигна 100 119 души. В Европа Германия е петата страна, минала този праг, след Русия, Великобритания, Италия и Франция.
"Днес, разбира се, е един много печален ден, в който оплакваме 100 000 жертви на коронавируса", каза на пресконференция в Берлин Меркел и добави, че за съжаление към това число се добавят по повече от 300 нови смъртни случая на ден. Дългогодишната лидерка на Германия, която в момента изпълнява функциите на служебен канцлер до встъпването в длъжност на новия ръководител на правителството, предупреди, предупреди, че ще има още стотици смъртни случаи, защото броят на починалите е в пряка връзка с броя на новозаразените.