Ракът е на второ място сред причините за смъртност в България, след сърдечните болести, каза д-р Ивиан Бенишев от МЗ на кръгла маса в БТА.

Основно усилията на МЗ в последните години бяха насочени в различни посоки - например осигуряването на нови апаратури за болниците, както и създаване на възможности за профилактика, обясни Бенишев.

Той отбеляза и приетата програма за профилактика на рака на маточната шийка 2021-2024 г. за значимостта на този вид рак и профилактичния ефект на ваксината срещу него.

Припомни, че работна група разработва план за контрол на рака според приетия европейски план.

Д-р Александър Симидчиев, депутат каза, че след толкова години мерки на парче е настъпил моментът да се даде ход на комплексен документ за онкологичните грижи.

Статистиката е красноречива - всяка шеста смърт в света се дължи на рака, отбеляза Симидчиев. Той цитира данни, според които смъртността в България е 130 на 100 хиляди и средно около 18 хиляди души умират от рак ежегодно. България е и сред европейските държави, в които възрастово стандартизираната смъртност не спада.

Пандемията от COVID-19 се отрази негативно - забавяне на диагнозата, нарушаване на лечебния процес, необходимо е да се работи за възстановяване на устойчивостта тези процеси, коментира той и допълни, че ситуацията с коронавируса е показала, че още по-бързо и отговорно трябва да се погледне на тази тема. Симидчиев отбеляза, че темата днес събира български народни представители и евродепутати, представители на МЗ, и на всички ключови институции, свързани със здравеопазването.

Д-р Хасан Адемов, дългогодишен член на парламентарната здравна комисия, подчерта, че е изключително важен проблемът, като цитира данни, че през 2020 г. в Европейския съюз 2,7 млн. души са били диагностицирани с раково заболяване, а 1,3 млн. души са починали в резултат на болестта. Адемов отбеляза, че националният план трябва да бъде интегриран с европейския план за борба с рака. Когато бъде подготвен този план, ще поискаме да бъде представен в комисията по здравеопазване и, ако има възможност, и в пленарна зала, каза Адемов. Той отбеляза необходимостта от връзка между националния план за борба с рака и политиките в него и възможните инструменти за финансиране.

Матиас Шупе, тимлидер на европейския план за борба с рака, очерта четири стълба, на които е стъпил европейският план за борба с рака, който бе приет в началото на февруари - превенция, ранно откриване, диагностика и лечение, подобряване на качеството на живот на пациентите с рак и преживелите заболяването. Шупе отбеляза инициативите в тази връзка, сред които за образна диагностика на онкологични заболявания, Схема за онкологичен скрининг, мрежа на ЕС от национални всеобхватни центрове за борба с рака.