Във профила си във фейсбук проф. Николай Витанов ни представя кратка информация за оперативната обстановка за България по отношение на пандемията COVID-19 за 22 ноември 2021 г.:

Тази информация е за хората, които искат да знаят какво очаквам, че ще се случи с пандeмията в близките дни.

Информацията е такава, каквато излиза от компютрите. Добро или лошо, това излиза, това ви пиша.

Поради смърт на близък роднина (от старост не от К-19) се налага да пътувам. Ясно е, че през следващите няколко дни няма да ми е до прогнози. Затова, пиша тази кратка информация днес. Следващата информация вероятно ще е в петък.

Що се отнася до обстановката, както и очаквах, благоприятния сценарий продължава да е устойчив. Движим се надолу както за броя на новите случаи, така и полека и смъртността започна да намалява. Контролните числа за края на месеца ги знаете: ако сценарият продължи да е устойчив, трябва да паднем под 2000 нови случая на ден и под 100 починали на ден.

За декември месец съм казал три възможни сценария. На 1-ви декември ще ви пиша кой от тях ще е устойчив за месец декември. Мога и сега да ви го кажа, но още не е свършил периодът за предишната прогноза. Пък и нека и колегите математици, а също и ревящите хейтъри и те си кажат прогнозите. Тия последните сега реват, че съм казал три сцинария и те можели така да кажат. Не, не можете. Сценариите на Витанов винаги са обвързани с числа. Вашите сценарии са като прогнозата за времето: или ще вали или няма да вали. Затова и никой не ви обръща внимание, освен мен, но аз съм заинтересован по някаква причина да ви държа в добра ревяща форма. Причина, която вие все не можете да разберете, а ако я разберете, ще се гътнете от яд.

Както обещах, повечко информация за трите възможни сценария за декември. Остана сценарията "Ако нямаме акъл в главата". Кръщавам ги така тези сценарии, за да подчертая, че в тази система има активни елементи и това сме ние хората. Ние може да стабилизираме еидн сценарий и да дестабилизираме друт. И който прави прогнози за паднемията, трябва да отчита това.

При сценарий "Ако нямаме акъл в главата" низходящото движение на броя нови случаи на ден спира и започва отново увеличаване. Смъртните случаи за ден продължават да намаляват още две седмици и след това отново започват да нарастват. Здравната система се разтоварва две седмици след устойчивостта на сценария и след това броят на активните случаи започва да расте отново.

Дали това ще е устойчивият сценарий за декември или пък не - както съм ви обещал, ще кажа на 1-ви декември. Засега не е устойчив. Но ако нямаме акъл в главата, може и да стане. Питате ме, колко акъл в главата има българския народ. Стойността на този параметър е известна, но ви е ясно, че каквато и да е, не бива да казва на глас. Не ви я и казвам.

Базовото репродуктивно число в момента е 0.955. Това означава, че продължава разтоварването на здравната система. Очакванията са за леко ускоряване на разтоварването и за продължаващ спад на броя на активните случаи надолу към 100 000.

Статистика за смъртността (данни от сайта https://coronavirus.bg/)

Починали в края на октомври - 23 999

Починали до 18 ноември 2021 - 27 253

Починали ноември 2021 - 3254 – (за 21 дни)

Починали за ноември 2020 - 2560

Смъртност досега за ноември 2021 в сравнение с ноември 2020: 127.1%, а до края на месеца има още време.

Оставям ви сами да си правите изводите относно приказките, че кризата се управлявала добре.

Ето ги и картите . Пак да кажа. Тези карти са консервативни. Очакваните промени в тях са по-бавни от тези в живота. Такава е методологията.

Виждате, че новините са добри. На картата на риска съгласно плана на Министерството на здравеопазването ситуацията не се е променила много. 13 области не са на ниво 4. Обстановката в Източна България е доста по-добра от обстановката в Западна България. Тук кратка бележка за възможните сценарии за декември:

1. "Ако имаме акъл в главата" : Кафявата област в Западна България ще намалява, 6-те области в централна България може да минат на ниво 3 на риск.

2. "Тибет": ситуацията няма много да се промени в сравнение със сеташната и цял месец ще гледате карти, подобни на днешните

3."Ако нямаме акъл в главата": Зоната от области на нива 4 ще спре да се свива и ще разпочне да се разширява на изток.

Прогнозната карта за 14-дневната заболеваемост показва, че не се очаква влошаване на ситуацията през тази седмица, но че и подобряването на ситуацията е относително бавно. Броят нови случаи на 100 000 население се очаква да продължи да спада.

Картата на риска съгласно нашата методология ни казва обаче: Всичко това добре и до края на месеца се очаква да се разведрява ситуацията, особено със смъртността, но внимавайте. Всичко без Кърджали е още виолетово. Рисковете са налице и докато дифузното разпространение на вируса е доминантно, ще продължава да ги има.

В заключение - вършете си работата, живейте си живота, но се пазете. Спазвайте три шарана дистанция, стойте далеч от места на масови събирания. Като се приберете в къщи, измийте си добре ръцете. Ей такива, елементарни неща.

Който иска, може и да се ваксинира (ама не е задължително).

Защо ви го пиша това. Установих, че 25% от хората разбират, като им се напише веднъж. Следващите 50% схващат като им се напише между 2 и 12 пъти. И има едни 25% дето няма да схванат и да им се напише над 12 пъти. Това е теорията зад тези потворения. Както виждате теорията ми за българския народ е оптимистимна - не е като тая на един друг професор, че 80% от народа били, хайде да не пиша какво.

Това е за днес. Желая здраве и успехи и нека вирусът да ви заобикаля.