Укрепва тазовите мускули и помага за постигане на оргазъм

Пандемията ни отне доста от поводите да слагаме обувки с висок ток и продължава вече толкова дълго, че е възможно съвсем да се откажем от тях. А това не е добро решение, дори на пръв поглед да изглежда единствено като женски каприз на фона на далеч по-важни неща, които коронавирусът променя в живота ни.

Китайско проучване установи, че носенето на токчета е изключително полезно за дамите и е равносилно на пълноценна тренировка на тазобедрените мускули. Учените от университета “Фудан” в Шанхай са изследвали начина на движение на 1263 жени. Анкетирали са ги какви обувки използват и с каква продължителност, след което са изследвали и тяхното здравословно състояние. Така са стигнали до извода, че 5-сантиметровите токчета действат най-добре. Когато се движи на такава височина, жената накланя достатъчно таза си, за да накара мускулите му да се свиват многократно и така да се поддържат в добра форма. Най-голям ефект се наблюдава при тези дами, които носят 5-сантиметрови токчета поне 8 часа на ден. Почти никаква полза пък не е открита при по-високи и по-ниски обувки.

Учените смятат, че изследването им може да помогне на дамите, които се сблъскват с проблемна тазова мускулатура. А се оказва, че те не са никак малко. По данни на Американската медицинска асоциация една на всеки четири жени има някаква форма на слабо тазово дъно, като това може да засегне много аспекти от нейния начин на живот. Например изненадващо да започне да се напишква, когато силно се смее, или пък да спре да изпитва оргазъм по време на секс. Обикновено от подобни проблеми се оплакват жени над 35-годишна възраст с наднормено тегло, които не спортуват и водят заседнал начин на живот. Причината е, че тазовото дъно действа като своеобразен хамак за органите над таза и ако мускулите му не функционират пълноценно, това дава отражение и на тяхната работа.

Затова експертите съветват дамите да правят специални упражнения за укрепването им. Джули Брюър, която е специалист по тазово дъно в Тексас, препоръчва да се практикува диафрагмено или дълбоко коремно дишане между 5 и 10 минути поне веднъж или два пъти дневно, съчетано със стягане на определена група мускули. Най-лесният начин да определите кои са те, е да се опитате да спрете потока на урина, докато пишкате. Обърнете внимание кои мускули напрягате за целта, за да може да работите върху тях по-късно. Ако не успявате да ги локализирате, вкарайте пръст във вагината си и стегнете, докато усетите мускулите около него.

След като сте ги идентифицирали, свивайте и ги отпускайте, докато вдишвате и издишвате. Има различни позиции, от които може да го правите. Например да легнете по гръб със свити колене и да поставите ръце от двете страни на корема, след което да започнете да стягате мускулите около уретрата, сакаш се опитвате да спрете пишкането. Вдишайте и задръжте в това положение 3 секунди, а при следващите сеанси увеличавайте времето на 5, 7 и 10 секунди. Бавно отпуснете всички мускули, докато издишвате. Може да изпълните упражнението и като вдигнете таза, докато вдишвате и стягате мускулатурата, или пък да легнете по корем с длани, поставени обърнати надолу и под челото. Също се препоръчва котешка поза, при която се застава на колене и длани. Докато вдишвате и стягате мускулите, гърбът ви трябва да се свие под формата на дъга, също както правят котките, когато се готвят за сражение с враг.

Крайната цел е да задържите мускулите свити десет секунди и още толкова отпуснати и всяка тренировъчна серия да съдържа 10 повторения, като се прави сутрин, обед, вечер. При редовни упражнения ефект обикновено се наблюдава между четвъртата и осмата седмица. След време може да удвоите броя на свиванията, но не прекалявайте, тъй като прекомерното стягане и отпускане на мускулите на тазовото дъно може да има обратен ефект.

Китайските учени предупреждават, че дори носенето на токчета да изглежда далеч по-примамлив вариант за тренировка, тъй като не изисква целенасочени усилия, то също крие някои рискове. Ако дамите нямат опит с такива обувки, не е изключено да си причинят травми, падания и болки в краката. Или по друг начин казано, не си купувайте 5-сантиметрови токчета, особено ако никога преди не сте носили такива и вече гоните 40 г. Още повече че по-ранни проучвания показват, че след тази възраст те водят до съществени проблеми в дисбаланса. Британски учени са установили, че високите обувки не поддържат стъпалото както трябва, натоварването върху него не е равномерно и се променя стойката ни. Сухожилията в ходилата ни отслабват и сводът се отпуска. Затова те съветват жените да не следват лудо модните тенденции и примера на любимите си звезди от шоубизнеса и ако изпитват дискомфорт и болка при носенето на токчета, просто да се откажат от тях, колкото и твърдения за ползата им да се появяват.