Хомо рационалис е мит - съвременният човек знае какво е добро за неговото здраве, но това не значи, че е мотивиран да действа 

Знаем, че трябва да го правим и често ни се иска, но... Защо е толкова трудно да водим по-здравословен живот? Професорът по поведенчески науки д-р Мариеке Адриаансе от Лайденския университет в Нидерландия обяснява, че нейната наука може да обясни това нерационално поведение на иначе разумни хора, за каквито се мислим. Въпросът е топ 5 на световната загриженост, че

със скоростта

на застаравяне

на населението

все повече хора

ще имат нужда

от лечение

и медицински грижи. Единственият начин тенденцията да се смекчи е хората да живеят по-здравословно. Нещо, което изглежда толкова очевидно полезно за всеки и толкова непосилно за много от нас.

Давайки си сметка за предизвикателствата, е по-лесно да ги преодолеем, смята Адриаансе.

Хомо рационалис е мит

“Твърде дълго нашата вяра е била, че е достатъчно лекарят да каже на пациентите, че здравословното тегло ще намали наполовина риска им от сърдечносъдови заболявания. Бяхме твърде големи оптимисти по отношение на самодисциплината и автомотивацията на хората, а хомо рационалис - рационалният, разумният човек, се оказва мит. Да знаеш, че нещо е здравословн, не означава, че си мотивиран да го правиш, още по-малко, че искаш да се ангажираш с него и съвсем не е равносилно да можеш да го направиш", пише в предоставен за медиите обзор ученият и изброява още 5 съществени причини, които трябва да се преодолеят.

Без конкретност добрите намерения "по принцип" са импотентни 

Много хора имат добри намерения, като например отслабване с 10 килограма или да ядат по-малко сладки неща. Но не си поставят достатъчно конкретни цели.

Какво точно вече няма да правите? Или още по-добре: какво точно ще правите? И къде и кога ще го направите? Ще вземете ли например ябълка на работата си, за да избегнете посягането към нещо нездравословно в почивката? Звучи просто, но на практика ние не мислим достатъчно конкретно за нашето поведение и не си поставяме изпълними прости и конкретни цели.

Силата на волята ни не е толкова силна

В момента водите ли здравословен начин на живот? И вярвате ли, че това е благодарение на вашата силна воля? Помислете отново.

“Погледнете ме: карам колело навсякъде. В сряда понякога карам 28 километра, за да разаведа и да прибера децата си. Това не ми коства усилия на волята, но не защото знам колко здравословно е колоезденето. Колоезденето ми стана навик, защото се страхувам да шофирам - дава пример Адриаансе. - Вашето възпитание и всякакви съвпадения са довели до вашите норми и навици. Така че всичко, което правите добре, не е по дефиниция благодарение на вашата воля; нашата сила на волята всъщност не е много силна.”

Ние сме играчка на своите несъзнателни избори

Повечето от нашите действия и избори са чист автопилот. Живеем, изпълнявайки рутинни действия и следвайки автоматичнизирани навици. Това може да бъде обълнато в полза на здравето. Ако разгледате внимателно навиците си и много съзнателно се опитате да ги промените стъпка по стъпка към по-здравословен избор, просто го тренирайте. Повторението ще ги превърне в рутина им ще улесни устояването на изкушението на вредни привички.

Умът ни е пълен с конкретни неотложни неща и в него не остава място за общи категории като здравето

Освен автоматичния пилот други фактори, които пречат, са нашите ангажименти, стрес и ежедневни проблеми. Затиснати сме от грижи за малки деца или стари родители, дебне ни повтарящ се финансов стрес - все неща, които затрудняват намирането на място в ума за толкова общи и "неспешни ангажименти" здравето. За хората с нисък социално-икономически статус, постоянна тревожност и хроничен стрес е още по-трудно да правят усилия за по-здравословен начин на живот.

Държавите не ни улесняват за здравословен избор

Не става дума за пропаганда. Повечето хора приемат грубите намеси и назидателния тон за по-здравословен живот като вмешателство в свободния им избор. По-ефективни са политиките за обществено здраве, които залагат на подтикващите промени в ежедневието.

Можете например да промените поведението на хората, като целенасочено правите стълбите по-видими от асансьора. Или чрез поставяне на здравословна храна на нивото на очите на щандовете и в заведенията за бързо хранене. Или.. Има безброй техники. Важно е да се използват за насъчаване на здравословните избори.