Американски учени регенерираха напълно опашката на гущер с помощта на стволови клетки, съобщи сайтът Физ.орг, цитиран от БТА..

Гущерите могат сами да регенерират откъснатите си опашки, но те не са с гръбначен стълб и нерви, а са с несъвършен хрушял. Стволовите клетки могат да коригират това възстановяване, твърдят учени от университета на Южна Калифорния.

Усъвършенстваните нови опашки са със скелетна и нервна тъкан от горната страна и хрущял от долната. Терапията може да подобри заздравяването на рани при хората, заяви Томас Лозито от екипа.

Учените са постигнали по-добро регенериране, като са анализирали формирането на нова опашка на възрастни гущери и през ембрионалното развитие. И в двата случая основна роля играят неврални стволови клетки, които изграждат нервната система. При възрастните обаче се произвежда молекулярен сигнал, който блокира скелетното и нервно образуване и насърчава растежа на хрущял. Така се оформя хрущялната опашка.

Ембрионалните клетки произвеждат сигнал за хрущял само от долната страна. При обикновеното им имплантиране обаче те реагират само на сигнала за хрущял. Американските учени са преодолели това с генно редактиране.