При внезапно влошено зрение с едното око месец-два след COVID да се иде веднага на офталмолог, защото с епидемията зачестяват тромбозите в очите, каза д-р Мария Праматарова от “Пирогов”.

При тромб спешността е много голяма. Подценяване и чакане “да мине” носи риск от пълна загуба на зрението, обясни офталмоложката.

Въпреки че много се говори за съсиреци от инфекцията, не се мисли да са в очите. Там обаче също може да има запушване от тромб и деликатните клетки да се увредят необратимо без кръв. Има докладвани дори случаи на хора, които поради почти безсимптомно състояние не знаят, че са прекарали инфекцията. Тя е установена ретроспективно след тромби в очите - тестовете откриват антитела към вирус.

При инфекция кръвта става много плътна и лепкава, образува съсиречета и има съдова оклузия (непроходимост). Тромбите в очите са точно като тези в сърцето и белите дробове. Това са много рискови състояния в сравнение със симптома розово око - възпаление, конюнктивит, който често съпътства острата фаза на COVID.

Сериозните увреждания на окото от коронавируса варират от кръвоизлив до така наречения очен удар. Симптом при всички е внезапната загуба на зрението без травма. Това може да се случи и при други състояния, но в периода след COVID за загубата на зрение се подозират 3 проблема.

Драстично почервеняво окото, когато съдовете в ретината започнат да кървят, най-често от запушване на вената й.  Кръвоизливът може да доведе до “слепи петна” и постепенна или внезапна загуба на зрение.

Съсиреци в артериите на ретината могат да блокират потока на кислород и това да убие клетките. В основата е запушване на ретиналната артерия (очен удар). Най-честият му симптом е внезапна безболезнена загуба на зрение.

Когато вената в ретината се запуши, кръвта не може да изтече нормално и повишава налягането в окото. Това води до кървене и отоци. Хората могат да развият замъглено зрение или дори внезапна трайна слепота.