Когато мислим за бъбреците, от другия край наднича асоциацията с урина. Уф, че тема! Обърнете гледната точка – от срещуположната страна на бъбреците всъщност е кръвта ни.

За да работят органите правилно, тялото трябва да поддържа постоянни количества вода; алкално-киселинен индекс (рН), който е различен за отделните системи; нива на електролити и соли в неразтегливи граници. Бъбреците имат главната роля да

осигуряват

постоянен

състав

на кръвта,

като я

филтрират,

за да отстранят излишната вода и отпадъчните продукти.

Всеки ден цялото ни количество кръв преминава многократно през бъбреците. Обикновено те пречистват около 150 до 170 литра кръв за денонощие в зависимост от ръста и килограмите на човека. Ролята на умно сито поемат към 1 милион нефрона, които пренасочват за изхвърляне от тялото ненужните му вещества. По този механизъм бъбреците филтрират водата, азотните съединения от разграждането на белтъчините от храните, солите. Почти цялото количество от водата и базовите съставки на кръвта се абсорбират обратно и в крайна сметка за денонощие се образува само около 1,5 литра урина.

Изключение е, когато пием много вода - бъбреците произвеждат повече урина. При по-оскъден прием на течности се образува малко количество, но много концентрирана урина, защото бъбреците филтрират и връщат в кръвта необходимата на тялото вода.

Извършвайки всичко това, бъбреците прилагат изключително сложна мултитаскинг програма.

Те участват в контрола на

артериалното налягане,

осигуряват възможно

най-добри условия за

здравето на костите,

помагат за здравето и баланса на кръвните клетки – косвена профилактика на анемиите. При постоянното преминаване на кръвта бъбреците безпогрешно установяват по дебита, ако артериалното налягане се понижава, и отделят ензим, наречен ренин. Хормонът указва да се задържат повече натрий и вода, което води до повишаване на кръвното.  Ултразвуковото изследване е златен стандарт при съмнение за бъбречен проблем. СНИМКА: ДАК

Ултразвуковото изследване е златен стандарт при съмнение за бъбречен проблем. СНИМКА: ДАК

Никоя възраст не е застрахована от бъбречни заболявания, въпреки че се свързват по-често с напредналата възраст.

В детството може да се породи проблем с бъбреците поради вродени аномалии, тежки травми или придобити заболявания.

Когато бъбреците са увредени, те не могат да филтрират кръвта както трябва. В масовия случай отслабването на възможностите им се е случило постепенно и е останало незабелязано.

Много хора нямат

никакви симптоми,

докато бъбречното им

заболяване не напредне

Въпреки че бъбреците най-често страдат “мълчаливо” до момента, в който са увредени тежко, има и състояния, които трябва да ни натиснат червената лампичка:

l Промени в урината (пяна, мехурчета, следи от кръв) и уринирането (болка, чести или липсващи повици)

l Отоци по краката, ръцете, лицето

l Необяснима умора

l Анемия

l Сърбежи “без причина”

l Обриви

l Метален вкус в устата

l Амонячен дъх

l Немотивирано усещане за студ

l Гранично повишена температура и др.

Най-често причината за бъбречните проблеми е в нездравословния живот или увреждания от хронични заболявания като например диабета и хипертонията.

При хора над 50-60 г. се намесва и амортизацията на бъбреците от многото години тежък труд, който без почивка извършват. Това не е задължителен елемент на остаряването, макар че сме склонни да го използваме като обяснение - виновно е нещо непреодолимо, фактори извън нас.

С адекватните за всеки отделен случай грижи за здравето бъбреците може да ни служат и до 100 години, казват лекарите.

Изследванията на кръв и

урина поне веднъж годишно

е начин да се установи в

ранна и обикновено лечима

фаза бъбречно заболяване

Човек може да живее добре и с един здрав бъбрек. В същото време, дори когато двата органа работят, но с около 90% от капацитета си, се налага трансплантация или диализа. Това са спасителните съвременни лечения, които удължават живота, но можем да направим много за профилактиката на хроничните бъбречни заболявания и прогресията им до пълен отказ на органите. В студените сезони нуждата на тялото от течности не намалява, по-приятно е да са топли. СНИМКА: ДАК

В студените сезони нуждата на тялото от течности не намалява, по-приятно е да са топли. СНИМКА: ДАК

Пийте достатъчно течности

Обикновената вода ще помогне най-добре на бъбреците да функционират правилно. Подсладените и газираните напитки не трябва да са основен източник на течности, и то не само в контекста на здравето на отделителната система.

Колко вода е достатъчна? Най-прост практически ориентир е видът на урината. Трябва да е със сламен цвят. По-тъмната може да е признак на дехидратация. Обезводняването се свързва интуитивно с лятото и горещините, когато и потенето се включва в изхвърлянето на вода от тялото, но е възможно и в студените месеци, когато заради ниските температури “не ни подкарва на вода”. Грешка. За здрави хора със средно телосложение грубата мярка е 8 чаши вода дневно при околна температура до 20-24 градуса и повече в топлите месеци.

Не включвайте в “нормата” кафетата – типичен естествен диуретик са, подтикват изхвърлянето на течности. Това обяснява емпиричното правило с всяка чаша кафе да увеличаваме приема на вода с една чаша.

Следете кръвното си налягане

Повишеното артериално налягане не боли, няма симптоми, но хипертонията увеличава риска за бъбреците и сърдечносъдовата система.

Поне веднъж годишно, а при съмнение – веднага, си проверете артериалното налягане.

За хипертония се говори при трайно увеличени стойности 140/90 и по-високи. Според много кардиолози идеалното кръвно за хора в активна възраст трябва да е по-ниско - между 90/60 и 120/80. При хората над 70 г. по преценка на лекуващия лекар границите на нормата може да се изместят нагоре, около граничните стойности за хипертония и над тях.

Не пушете и не пийте твърде много алкохол

Ако пушите и спрете, ще спечелите повече години в общо здраве, но и много ще улесните работата на бъбреците.

Същото важи и за спиртните напитки. И за жените, и за мъжете се препоръчва да не изпиват повече от 1-2 стандартни чаши до 3 пъти седмично. Мярката изглежда плаваща, но е доста точна. Стандартната чаша за всяка напитка е съобразена с процента чист алкохол, който конкретното питие съдържа. Затова за концентратите мярката е шотчето, а за бирата - халбата.

Цигарите и спиртните напитки привидно нямат отношение към бъбрека, но това е мит.

Пиенето на твърде много алкохол и пушенето обаче повишават кръвното, а хипертонията е една от най-честите причини за бъбречно заболяване.

Поддържайте нормално тегло и коремна обиколка

Наднормените килограми не са тежест само за скелета, който трябва да носи много по-голямо тегло, отколкото му е заложено като възможности. Свръхтеглото вдига кръвното и верижно уврежда бъбреците. Масовият критерий за определяне на здравословното тегло е число, наречено индекс на телесната маса (ИТМ). То се изчислява по проста формула, в интернет има и калкулатори, които пресмятат индивидуалните стойности, но достатъчен ориентир е и старата практическа мярка – килограмите ни да са в рамките на ръста в сантиметри минус 100. За коремната обиколка нормите варират според етноса. Нашите лекари казват, че мъжете трябва да се стремят да не надвишават 94, максимум 102 сантиметра, а жените 80-88 см.

Прекомерното тегло и натрупването на мазнини около вътрешните органи дебалансират хормоните и състава на кръвта и пряко и косвено натоварват бъбреците.

Движете се активно поне 150 минути седмично

Дори физически усилия с умерена интензивност като ходене, колоездене, танци, спорт, почистване и други според интересите допринасят за доброто кръвообращение и имунната защита. Тези универсални условия за добро здраве благоприятстват с пълна сила и добрата работа на бъбреците. Препоръката е за поне150 минути физическа активност седмично, по възможност равномерно разпределени във времето.

Хранете се здравословно и бъдете умерени с протеините

Балансираната диета гарантира, че получавате нужните витамини и минерали за електролитния баланс и здравето като цяло. Яжте много плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни. Внимавайте със солта – общо за деня от всички храни, включително тази, която не виждаме като част от готовите продукти, да не надвишава чаена лъжичка. Не прекалявайте и с белтъчините - метаболизирането им увеличава натоварването на бъбреците.

Кои храни помагат за здравето на бъбреците и кои го подкопават? Очаквайте в предстоящите страници “Сила за живот”.