Солта е основен виновник за около 2/3 от хората

Доброто хранене е един от най-ефективните начини за справяне с високо кръвно. Диетолози с опит успяват да го свалят само с редакция в менюто на пациентите си. Консумират се пълнозърнести храни, зеленчуци, плодове и нетлъсти белтъчни храни. Избягват се храни и напитки с високо съдържание на натрий - един от факторите за високото кръвно налягане.

Натрият е в готварската сол. Има го и в много растителни храни и особено в стъблената целина. В преработените храни се добавя за вкус в количества много над здравословното.

Натрият вдига кръвното налягане. Доскоро тази аксиома бе непоклатима като Хеопсовата пирамида. Но не и универсална. Проучвания установиха изключенията. Около 1/3 от хората не реагират с хипертония дори на по-солени храни. Наричат ги сол-нечувствителни. Човек установява в коя група е, но при съмнение се прави прост тест – за седмица скривате солницата и следите сота в готовите храни да е малко. Обезсолявате сирене, маслини, гледате етикетите, купувате безсолен хляб. Ако кръвното спадне, очевидно сте чувствителни към натрия и си струва солта да бъде ограничена.

В храната има натрий и в други форми. Например натриев глутамат към ястия и продукти от типа на овкусени чипсове и типичен за китайската храна.

Как солта повишава кръвното?

При много сол тялото опитва да изхвърли ненужното количество натрий, но не успява докрай и задържа вода в междуклетъчното пространство, за да я “отмие”. При две трети от хората това повишава кръвното. Добавената вода натоварва сърцето и съдовете – те трябва да се справят с повече течност.

България е сред държавите, в които се злоупотребява със солта. Лимитът е 1 ч.л. на ден (2400 мг натрий), а у нас се консумира двойно повече. В т.нар. диетична сол – част от натрия е заместен с калий и е с 20-30% по-малко.

Американската сърдечна асоциация препоръчва дневен прием на натрий. до 1500 мг. Повечето кардиолози приемат тази мярка, включително у нас.

Проблемът е вкусов. Соленото е вкусно! Това еволюционно наследство е от времето, в което предците трудно са си набавяли сол от природата. Тя се е купувала със злато. Днес е все така вкусна, но разликата е, че присъства в почти всички храни. А според проучвания човек свиква с вкуса на безсолната храна за около 15 дни.

Как да намалите натрия?

- Гответе безсолно и не солете ястията на масата.

- Четете етикетите и изберете храни с по-ниско съдържание на натрий.

- Попитайте лекаря си дали да използвате заместители на солта.

- Овкусявайте храната с лимон, зелени подправки, пикантни съставки.

Няколко групи готови храни държат първенство по съдържание на натрий. Спрете ги. Още повече че онколозите ги подозират и като фактори за няколко вида рак, сред които на стомаха и дебелото черво. Тези храни са колбасите и преработеното, сушените месни деликатеси; инстантни бульони, смеси за супи; соев сос, кетчуп, дресинги за салата; пуканки, пържени и печени ядки, чипсове, снаксове; мариновани храни и млечни продукти в саламура.

Какво друго?

Избягвайте често пиене на алкохол или големите дози. Малки количества от време на време понижават кръвното, но прекаленото пиене го повишава. Пиене на повече от 3 стандартни напитки доказано повишава кръвното, както и всекидневното пиене. Алкохолът взаимодейства неблагоприятно и с някои лекарства за хипертония.

Ограничете газираните напитки. Повечето съдържат преработена захар и празни калории - нищо полезно като храна, но пък енергийно. Напитките със захар докарват затлъстяване при всички възрасти. А хората с наднормено тегло вдига и кръвното. С оглед начина на живот в града жените трябва да ограничат добавената захар до 24 г на ден, а мъжете - до 36 г на ден. (В една супена лъжица се събират около 20 г захар.)

Всички салатни зеленчуци съдържат по малко натрий и не се нуждаят от много сол.
Всички салатни зеленчуци съдържат по малко натрий и не се нуждаят от много сол.