Лекарите казват, че черният дроб е биохимическа лаборатория. Но за да работи добре, трябва да има добри условия. Уж не е трудно, но начинът на живот на днешния човек е по-скоро перфектната рецепта да го съсипе.

Много захар

Твърде много захар не е вредна само за зъбите. Може да навреди и на черния дроб. Органът използва един вид захар, наречена фруктоза, за да произвежда мазнини. Прекалено много рафинирана захар и фруктозен сироп от царевица причиняват натрупване на мазнини, което може да доведе до чернодробно заболяване. Проучвания показват, че захарта е толкова вредна за черния дроб, колкото алкохола дори да няма наднормено тегло. Това е още една причина да се ограничат храните с добавена захар, като сокове, сладкиши и бонбони.

Билкови добавки

Дори ако етикетът казва “натурална”, това не е гарантирано безопасно. Например добавка с билката кава-кава е за симптоми на менопаузата или за отпускане от стреса в края на деня. Но проучванията показват, че тя пречи на черния дроб да работи правилно. Това води до хепатит и чернодробна недостатъчност. Някои страни са забранили или ограничили билката, но тя все още се предлага в други, а и по интернет. 

Наднормено тегло

Излишната мазнина се трупа в чернодробните ви клетки и води до неалкохолна чернодробна болест стеатоза (омазняване на дроба).  Той се възпалява и с времето се втвърдява и образува нещо като белези. Лекарите наричат това фиброза или цироза в зависимост от степента на увреждане. По-вероятно е да се случи при наднормено тегло или затлъстяване и при диабет. Но болестта е обратима с диета и упражнения.

Много витамин А от добавки

Тялото се нуждае от витамин А и е добре той да се набавя от растителни храни - плодове и зеленчуци, особено червени, оранжеви и жълти. Но ако приемате добавки с високи дози витамин А, това може да е проблем за черния дроб. А е доста вероятно да няма нужда от такива добваки.

Рисково пиене

Прекаленото пиене вреди на черния дроб. Но човек може да пие “твърде много”, без да е зависим от алкохола. Някои чаши съдържат много повече от една стандартна напитка, каквато е житейската практика да се измерва количеството. Например порция вино е малко над средата на чаша вино. Но вкъщи или на гости пълната чаша е жест на щедрост и гостоприемство.

Ново южнокорейско проучване с над 11,7 милиона души показа, че всекидневното пиене дори на малки количества е рисково за рак. Ако пиете умерено, тове е до 1 напитка за жените и 2 за мъжете 2-4 пъти седмично. Но много лекари твърдят, че няма безвредно количество алкохол.

Хепатит С

Правите си татуировки или ви поставят пиърсинг, или ви “пробиват” ушите за обеци. Лекар или сестра се убожда на игла, която са използвали на друг. Хора, които си инжектират наркотици, споделят една игла. Лошо! Иглата не е проблем, а това по нея. Хепатит С се предава чрез кръв на заразен. Дори ако това стане само веднъж или. А също при ХИВ или ако майката е имала хепатит С, докато е била бременна. Трябва да се изследват и всички, на които е правено кръвопреливане до 1994 г., откогато започва да се изследва кръвта за хепатит С. Вирусът е открит малко преди това – през 1987 г.

Ацетаминофен

Имате болки в гърба, главоболие или настинка и посягате към лекарство. Спазвайте безопасната дозировка! Ако приемете твърде много от лекарства, в което има ацетаминофен - хапче за главоболие и нещо за настинката, а и в двете има ацетаминофен, това уврежда черния дроб. 

Трансмазнини

Трансмазнините са изкуствени мазнини в пакетирани храни и тестени изделия. На етикета им пише “хидрогенирани” или “частично хидрогенирани”. Такава храна от време на време не е съдбовен проблем. Но диета с високо съдържание на трансмазнини води до пълнееене и уврежда кръвоносните съдове. Плаките по артериите са фактор за хипертония, атеросклероза, инфаркт, инсулт. Но не е добре и за черния дроб.

Газирани безалкохолни

Изследвания показват, че хората, които пият много безалкохолни напитки, са по-склонни да развият неалкохолна стеатоза. Не е доказано, че причината са точно напитките. Но ако пиете много газирани напитки, изберете друг вид безалкохолни – зеленчукови и плодови смутита и основно вода.

Медицината има и рецепти как с добри навици да се опазва черният дроб. Проучванията показват, че пиенето на две до три чаши кафе на ден може да предпази черния дроб от увреждане, причинено от твърде много алкохол или нездравословна диета. Това намалява и риска от рак на черния дроб. Не го приемайте буквално - злоупотребата с алкохол, увреждащи лекарства и сладкиши и преяждането няма да се заличи само с кафе. То не е вълшебник.

Ето кои храни също помагат:

l Чистата вода - поне 1,5 л на ден

l Овесените ядки и пълнозърнести храни с много фибри

l Зеленолистните зеленчуци спанак, лапад, салати и др. с техния мощен антиоксидант, наречен глутатион

l Броколите и другите видове от семейството на зелето

l Зеленият чай, който обезврежда окислителните метаболити в тялото

l Боровинките, малините, къпините с високото си съдържание на антиоксиданти

l Бадемите, орехите и останалите ядки, богати на витамин Е

l Подправките канела, салвия, риган, розмарин, кимион и др.